Jogsértő hitelezésért büntették a Cetelemet

Magyar Nemzet
2019. 04. 16. 14:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 81,6 millió forint bírsággal sújtotta a Magyar Cetelem Bankot az adósságfékszabályok, továbbá a kapcsolódó belső szabályozási és adatszolgáltatási előírások megsértése miatt. A felügyeleti intézmény célvizsgálatot végzett annak megállapítására, hogy mennyire tesz eleget a fogyasztási hitelezés során az adósságfékszabályok jövedelemarányos törlesztőrészletre (jtm) vonatkozó előírásainak, valamint a Központi Hitelinformációs Rendszert célzó adattovábbítási kötelezettségének.

A 2017. július 1-jétől kezdődő vizsgálat több, a jtm-re vonatkozó jogszabályi előírás megsértésével járó hitelezési gyakorlatot tárt fel a Cetelemnél. Az MNB megállapította, hogy a bank a mutató kiszámítása során nem vette figyelembe az élő mulasztás összegét. A pénzintézet informatikai rendszereinek beállításai és belső szabályzatai nem álltak összhangban a fogyasztókat a túlzott eladósodástól védő jogszabályi előírásokkal, továbbá a szabályzatok több esetben hiányosak, ellentmondásosak voltak.

Mindezek miatt a jegybank arra kötelezte a pénzintézetet, hogy a hitel- és pénzkölcsönnyújtási, valamint adatszolgáltatási és adattovábbítási tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően végezze. A Cetelemnek gondoskodnia kell olyan belső szabályozás és eljárások kialakításáról, amelyek biztosítják a jövedelemarányos törlesztőrészlet meghatározására, alkalmazására vonatkozó jogszabályi előírások betartását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.