Jól sikerült a főpróba, tele voltak a vendéglők

A vendéglátók örülnének, ha augusztus 20-ig a mostanihoz hasonló lenne a hétvégi forgalom.

2020. 06. 29. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reménykeltő volt az első komolyabb kánikulai hétvége, telt ház volt a megnagyobbított teraszú éttermekben: a vendéglátók örülnének, ha augusztus 20-ig a mostanihoz hasonló lenne a hétvégi forgalom – jelezte a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) Veszprém megyei elnöke a múlt hétvége tapasztalatairól a Balatonnál. Vágó Péter úgy fogalmazott: megszállták a hétvégi turisták az észak-balatoni vendéglátóhelyeket, de mivel zsúfoltság nem volt, az éttermekben zavartalan volt a két és fél napnyi forgalom.

A strandi büféknél, bisztróknál ugyanakkor nehéz volt betartatni a védőtávolságot, és az is általános tapasztalat, hogy a fürdőhelyek pénztárainál sorban állók többsége sem fogadta meg a gyakran hangoztatott jó tanácsot a megfelelő távolság betartásáról.

Egyelőre hullámzó a tó körüli éttermek látogatottsága, az időjárás nagyban befolyásolja a forgalmat
Fotó: Éberling András

Kérdésünkre, hogy tapasztalatai szerint miként alakult a hét végén a strandturisták országok szerinti összetétele, azt válaszolta: külföldi vendégekkel ezúttal elvétve találkozott, pedig a németek jó része korábban már június közepén megérkezett a Balatonhoz. – Úgy gondolom, van alapja annak a friss felmérésnek, amely szerint ezen a nyáron a beutazó turizmus élén álló németeknek csak 13 százaléka tervez nyaralást, és többségük inkább német földön töltené el a szabadságát – jegyezte meg a Kisosz-elnök.

Az éttermek kínálatával kapcsolatban elmondta, hogy az étlapokon a magyaros ételek túlsúlya mutatkozik, az árak pedig csak a nyersanyagárakkal azonos mértékben növekedtek az idén. – Továbbra is változatlan a Balatonra látogatók hagyományos büféáruk iránti kereslete, a lángos, a hekk és a sör fölött nem járt el az idő. A Balatonra indulók már messziről érzik a sajtos, tejfölös lángos, a forró olajból kiemelt hekk illatát – fogalmazott a szakember.

Sajtos-tejfölös. A strandbüfék állandó szereplője a tipikus magyar étel
Fotó: Bach Máté

Felvetésünkre, hogy a nyári hónapokról kora őszre halasztott monstre fesztiválok és a helyi kulturális rendezvények, falunapok forgalmát bírják-e majd a vendéglátóhelyek, úgy válaszolt: zavartalan lenne az ellátás, és elkerülhető lehet a forgalom hullámzása, ha megoldanák a rendezvények időbeni összehangolását.

Egyelőre váratnak magukra a zajos nagyrendezvények
Fotó: Bach Máté

– Régi fényében ragyog a Balaton. Beválhat a kezdeti jóslat: a magyar tenger az ismert nehézségek ellenére is nyerője lehet az év turizmusának – ezt már a tóparti turisztikai egyesületeket összefogó Balatoni Turizmus Szövetség elnöke mondta a Magyar Nemzetnek. Hoffmann Henrik nem tart attól, hogy a külföldi vendégforgalom visszaesése sújtani fogja az ágazatot, mivel – mint emlékeztetett – négy vendégből korábban is három magyar volt a legnépszerűbb belföldi üdülőhelyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.