Jól számolt a jegybank a kötvényekkel

Elég volt csupán egy kis beavatkozás a jegybanktól, azaz a gazdaságunk egész jól bírja a válságot.

Fellegi Tamás Péter
2020. 05. 21. 17:51
null
20200420 MN Budapest Magyar Nemzeti Bank illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több programot is elindított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a koronavírus-járvány okozta válság leküzdésére és a kedvezőtlen hatások megelőzésére. Ezek egyike a kötvényvásárlási program, amely bár viszonylag kis tétel, máris elérte célját. A világ nagyobb jegybankjai már évek óta alkalmaznak eszközvásárlási programokat, amelyek során fedezetlen jegybanki pénzből elsősorban állampapírokat vásárolnak, hogy ezzel is élénkítsék a gazdaságot, esetenként emeljék a túl alacsony inflációt. A kisebb jegybankok általában kerülték ezt a módszert, de a mostani válság alatt többen, köztük az MNB is élt vele.

A program meghirdetett keretösszege ezermilliárd forint volt, célja pedig az, hogy a hirtelen magasra szaladó hosszabb államkötvényhozamok visszaessenek a válság előtti szintre. Ezáltal pedig megnyugodjon a piac, egyben olcsóbb legyen az államadósság finanszírozása. Míg az év első két hónapjában a tízéves államkötvény hozama 1,75 és 2,25 százalék között ingadozott, addig márciusban, a piaci pánik napjaiban egész 3,3 százalékig emelkedett.

Fotó: Mirkó István

Nos, azóta ez a szint 1,85-1,9 százalékig csökkent, és ehhez eddig a jegybanknak mindössze valamivel több mint száznegyvenmilliárd forint értékben kellett államkötvényt vásárolnia a piacon – ezen a héten már csak 15 milliárd volt az összeg. Ez azért kedvező, mert az, hogy viszonylag kis beavatkozással is el lehetett érni a célt, arra utal, hogy a gazdaság viszonylag jól bírja a válságot, és a befektetői bizalom is erős. Másrészt előnyös, ha egy eszközvásárlási program nem nagy összegű, hisz az kisebb valuták esetében inflációs és leértékelődési kockázatot is jelenthet.

A devizapiac láthatóan értékeli is az eredményt: a forint árfolyama 348-ig erősödött tegnap az euróval szemben, ami a márciusi hirtelen gyengülés óta a legerősebb szint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.