Jóval kevesebben csúsznak meg a rezsi fizetésével

Érdemben csökkent 2013 óta azoknak az európai uniós állampolgároknak az aránya, akik anyagi körülményeik miatt késve fizetik közüzemi kiadásaikat, lakbérüket.

Nagy Kristóf
2020. 01. 21. 7:34
null
Hazánkban volt a legjelentősebb javulás a határidőknél Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemben csökkent 2013 óta azoknak az európai uniós állampolgároknak az aránya, akik anyagi körülményeik miatt késve fizetik közüzemi kiadásaikat, lakbérüket – olvasható az Eurostat elemzésében. Az Európai Unió statisztikai hivatala rámutatott: 2018-ban átlagosan a lakosság hét százalékának jelentett gondot a számlák pontos, nem késedelmes fizetése, miközben 2013-ban ez az arány még bőven meghaladta a tíz százalékot. Magyarországon magasabb ugyan a késedelmes fizetés az uniós átlagnál, 2018-ban 12,8 százalékot érintett, ugyanakkor nálunk ment végbe az elmúlt években a legjelentősebb javulás: 2013-ban a lakosság több mint negyede nem tudta kifizetni minden felmerülő költségét.

Az uniós elemzés szerint a legrosszabb a helyzet azokban a háztartásokban, ahol egy szülő nevel legalább egy eltartott gyermeket. A késedelmes fizetés átlagosan 19 százalék körül van, de bizonyos jóléti államokban, például Finnországban a gyermeküket egyedül nevelők több mint negyede érintett. Hazánkban kedvezőbb a helyzet, holott a válságot követő években az egyedülálló szülők közel fele fizetési nehézségekkel küzdött.

Hazánkban volt a legjelentősebb javulás a határidőknél
Fotó: Bach Máté

A késedelmes fizetés, a számlák be nem fizetése – mint a szegénység egyik dimenziója – a többi, nélkülözéshez kapcsolódó mutatóhoz hasonlóan Görögországban a legmagasabb. Míg Görögországban a lakosság 36 százalékának, Bulgáriában 30 százalékának jelentett gondot a számlák befizetése, addig Csehországban, Svédországban és Ausztriában gyakorlatilag nem jelentett problémát, mivel ezekben az államokban a háztartások öt százaléka sem volt érintett.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök azt hangsúlyozta, a kormány célja, hogy felszámolja a szegénységet a következő években. Az eredmények eddig is ígéretesek voltak: Magyarországon 2010 óta 1,421 millió fővel csökkent a súlyosan depriváltak száma. Az anyagi depriváció bizonyos javaktól és szolgáltatásoktól való megfosztottságot jelent. Azokat, akik a meghatározott kilenc tételből legalább négyben érintettek, súlyosan depriváltaknak tekintjük. Tavaly a népesség 8,7 százalékát, azaz 837 ezer főt érintett a súlyos anyagi nélkülözés. Az országos átlag feletti mértékben sújtotta a munkanélkülieket, a három- vagy annál többgyermekes családokat, valamint az egyszülős háztartásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.