Jövőre jöhet a nagyobb béremelés az állami szolgáltatóknál

Vállalatonként egyezkednek a szakszervezetek. A képviseletek a nyomásgyakorlástól sem zárkóznak el.

Nagy Kristóf
2021. 05. 30. 6:56
null
Jövőre jöhet jelentősebb béremelés a vasútnál és más állami szolgáltatóknál Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem dőlt el a 2021-es béremelés sorsa az állami közszolgáltató vállalatoknál. A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) minap megtartott ülésén a kormány képviseletében Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár arra kérte a szakszervezeteket, hogy a járvány következményeire tekintettel vállalatonként folytassák le a tárgyalásokat.

A kérés oka, hogy eltérő helyzetet okozott a pandémia: míg a vasútnál jelentősen visszaesett az utasforgalom, addig a víziközműveknél vagy a postánál jelentősen nőtt az igénybevétel.

Lapunk információi szerint nagyobb béremelés 2022-től várható az állami cégeknél, akár a 2017 és 2019 közöttihez hasonló hosszú távú bérmegállapodás megkötésére is szándék mutatkozik.

Idén a MÁV–Volánnál egyszeri juttatásban részesülhetnek a munkavállalók, a többi állami közszolgáltatónál még egyezkednek a képviseletek a vállalatvezetőkkel.

Jelentősebb béremelés 2022-től jöhet a vasútnál és más állami szolgáltatóknál
Fotó: Kurucz Árpád

A szakszervezetek legalább az infláció mértékét némileg meghaladó, hat százalék körüli alapbérfejlesztést követelnek az idei évre, és elutasítják a 2021-es bérfejlesztés elhalasztását. A képviseletek nyitottak a több évre szóló bérmegállapodás megkötésére is.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy fogalmazott, az állami cégek béreiről 2022-re nézve hamarosan meg kell hozni a döntéseket, de ehhez meg kell várni a második negyedév végét. A kormány korábban az állami cégekkel kapcsolatban kiemelte:

a járvány okozta visszaesés ellenére sem került veszélybe a mintegy 150 ezer érintett munkavállaló állása, a következő időszakban pedig jelentős ágazati fejlesztések kezdődnek több területen is.

Az állami cégeknél tavaly átlagosan kilenc százalékkal emelkedtek a bérek. A legtöbb területen a járvány miatt mérséklődött a súlyos munkaerőhiány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.