Varga Mihály: Stabil a magyar adósságkezelés

A válság miatt idén magas lesz a költségvetési hiány, ennek finanszírozása azonban megoldott.

Fellegi Tamás Péter
2020. 12. 14. 15:57
null
Megnőtt a lakossági kereslet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei költségvetés alakulásáról és a jövő évi finanszírozási tervekről adott tájékoztatást Varga Mihály pénzügyminiszter és Kurali Zoltán, az Államadósság-kezelő Központ Zrt. (ÁKK) vezérigazgatója. Varga Mihály elmondta, hogy a járványhelyzet rosszabb lett, mint azt korábban gondolták, a kormánynak meg kellett mentenie a munkahelyeket, és fel kell készülni a kilábalásra, így a költségvetési hiány és az államadósság idei növekedése is magasabb lesz a vártnál.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az

elmúlt években nagymértékben csökkent az adósság, a GDP kevesebb, mint 65 százalékára, és ez most nagyon jól jön, hisz a válság kezeléséből adódó költségek finanszírozása így nem okoz gondot.

Ami az idei számokat illeti: várhatóan 6,4 százalék a GDP csökkenése, kilenc százalék lesz az államháztartási hiány, és nyolcvan százalék lesz a GDP arányos államadósság. Ez igen magas érték, de Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy ennél sokkal magasabb értékek is előfordulnak Európában. A következő években újra az adósságcsökkentés lesz a cél.

Jövőre 6,5 százalékos hiánnyal számolnak, ez 3332 milliárd forintos nettó finanszírozási igényt jelent. Ennek felét a forintkötvény piacról vonnák be, fontos szerepe lesz a lakossági megtakarításoknak a Magyar Állampapír (MÁP) Plusz által, és kibocsátanak egy harminc év lejáratú zöldkötvényt is. Az idei devizakötvény-kibocsátásokkal már lefedték a jövő évben esedékes törlesztéseket.

Kurali Zoltán elmondta, hogy az adósságkezelés feladata a költségvetés mozgásterének biztosítsa minden pillanatban, minden körülmények között. Az idén a járvány miatt megnövekedett igények miatt az ÁKK megjelent a devizapiacokon is, de a válságból adódó többletköltségek kétharmadát hazai forrásból fedezik. Az átlagos lejárati idő már idén is növekedett, és a lakossági állomány bővülése is folytatódott. Megvalósult az első zöldkötvény-kibocsátás is. A devizaarány a költségvetésben a teljes adósság 19,4 százaléka lesz.

Nő a futamidő
Fotó: Teknős Miklós

2021-ben nemcsak az éves hiány finanszírozása lesz napirenden, hanem a fennálló adósság futamidejének meghosszabbítása céljából kötvénycsereügyletekre is sor fog kerülni. Ezekkel együtt 8600 milliárd forint értékű kibocsátás várható. A futamidő hosszabbítása miatt nem fognak hároméves fix kötvényt kibocsátani, a lejárók helyett hosszabb futamidejűeket jegyezhetnek majd a befektetők. Szeretnének ázsiai befektetőket is a forintkötvénypiacra vonzani, ennek fő eszköze egy harmincéves lejáratú zöldkötvény lesz.

A lakossági piac az elmúlt évek stratégiája szerint halad, cél a 11000 milliárd forintos állomány elérése, jelenleg 9000 milliárd körüli az adat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.