időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Varga Mihály: Stabil a magyar adósságkezelés

Fellegi Tamás Péter
2020.12.14. 15:57
Varga Mihály: Stabil a magyar adósságkezelés

A válság miatt idén magas lesz a költségvetési hiány, ennek finanszírozása azonban megoldott.

Az idei költségvetés alakulásáról és a jövő évi finanszírozási tervekről adott tájékoztatást Varga Mihály pénzügyminiszter és Kurali Zoltán, az Államadósság-kezelő Központ Zrt. (ÁKK) vezérigazgatója. Varga Mihály elmondta, hogy a járványhelyzet rosszabb lett, mint azt korábban gondolták, a kormánynak meg kellett mentenie a munkahelyeket, és fel kell készülni a kilábalásra, így a költségvetési hiány és az államadósság idei növekedése is magasabb lesz a vártnál.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az

elmúlt években nagymértékben csökkent az adósság, a GDP kevesebb, mint 65 százalékára, és ez most nagyon jól jön, hisz a válság kezeléséből adódó költségek finanszírozása így nem okoz gondot.

Ami az idei számokat illeti: várhatóan 6,4 százalék a GDP csökkenése, kilenc százalék lesz az államháztartási hiány, és nyolcvan százalék lesz a GDP arányos államadósság. Ez igen magas érték, de Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy ennél sokkal magasabb értékek is előfordulnak Európában. A következő években újra az adósságcsökkentés lesz a cél.

Jövőre 6,5 százalékos hiánnyal számolnak, ez 3332 milliárd forintos nettó finanszírozási igényt jelent. Ennek felét a forintkötvény piacról vonnák be, fontos szerepe lesz a lakossági megtakarításoknak a Magyar Állampapír (MÁP) Plusz által, és kibocsátanak egy harminc év lejáratú zöldkötvényt is. Az idei devizakötvény-kibocsátásokkal már lefedték a jövő évben esedékes törlesztéseket.

Kurali Zoltán elmondta, hogy az adósságkezelés feladata a költségvetés mozgásterének biztosítsa minden pillanatban, minden körülmények között. Az idén a járvány miatt megnövekedett igények miatt az ÁKK megjelent a devizapiacokon is, de a válságból adódó többletköltségek kétharmadát hazai forrásból fedezik. Az átlagos lejárati idő már idén is növekedett, és a lakossági állomány bővülése is folytatódott. Megvalósult az első zöldkötvény-kibocsátás is. A devizaarány a költségvetésben a teljes adósság 19,4 százaléka lesz.

Nő a futamidő
Fotó: Teknős Miklós

2021-ben nemcsak az éves hiány finanszírozása lesz napirenden, hanem a fennálló adósság futamidejének meghosszabbítása céljából kötvénycsereügyletekre is sor fog kerülni. Ezekkel együtt 8600 milliárd forint értékű kibocsátás várható. A futamidő hosszabbítása miatt nem fognak hároméves fix kötvényt kibocsátani, a lejárók helyett hosszabb futamidejűeket jegyezhetnek majd a befektetők. Szeretnének ázsiai befektetőket is a forintkötvénypiacra vonzani, ennek fő eszköze egy harmincéves lejáratú zöldkötvény lesz.

A lakossági piac az elmúlt évek stratégiája szerint halad, cél a 11000 milliárd forintos állomány elérése, jelenleg 9000 milliárd körüli az adat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.