Júliustól online is elérhető a fogyasztóbarát személyi kölcsön

Az idei év első négy hónapjában már minden ötödik személyi kölcsön a minősített személyi hitelek kategóriájába tartozott a hazai piacon. Július 1-jétől a termékhez kapcsolódóan újabb kényelmi szolgáltatást vezetnek be: minden ügyfélnek elérhetővé válik a teljes körű online ügyintézés és szerződéskötés lehetősége.

Munkatársunktól
2021. 06. 24. 9:15
null
MNB logisztikai központ. Forint. pénz 2017.09.05. foto: Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan növekszik a hazai piacon a minősített személyi hitelek (mszh) állománya, az ügyfelek eddig összesen 6900 szerződést kötöttek, több mint 25 milliárd forint értékben.

Már minden ötödik személyi hitel fogyasztóbarát, amelyek esetében versenyképes az árazás, kiszámítható, fix a kamatozás, gyors a hitelbírálat és a folyósítás.

A termék számos fogyasztóbarát jellemzője hamarosan újabb kényelmi szolgáltatással bővül: júliustól minden ügyfél számára elérhetővé válik a fogyasztóbarát személyi hitelek esetében a teljes körű online ügyintézés és szerződéskötés lehetősége – foglalták össze lapunkban Palicz Alexandr és Timkó Noémi, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői.

Minősített személyi hitel igénylése esetén az egyszerűbb, kényelmesebb és gyorsabb ügyintézést biztosító online csatorna a hitelnyújtók saját ügyfelei számára már idén áprilisban elérhetővé vált. A konstrukciónak az MNB által meghatározott pályázati feltételrendszere alapján 2021. július 1-jétől a saját ügyfelek mellett már minden poten­ciális hitelfelvevő részére elérhetővé válik az online hitelfelvétel lehetősége.

Az internetes ügyintézés az MNB honlapján ingyenesen, bárki számára egyszerűen elérhető.

Összehasonlító oldal is segíti az érdeklődőket, ahol a hitelügylethez kötődően az ügyfél egyéni paramétereinek megadásával kiválaszthatja a neki leginkább megfelelő hitelajánlatot. Az oldalon a közeljövőben az ajánlat kiválasztása után egy kattintással elérhetővé válik az ajánlatot adó pénzügyi intézmények hiteligénylési oldala. A megadott adatok az MNB kalkulátorából az intézmény oldalára is átkerülnek, nem szükséges újra beírni azokat, így az ügyintézés még kényelmesebb.

Online szerződéskötésnél maximum két munkanap, papíralapú szerződéskötésnél legfeljebb három munkanap alatt lehet megkapni a hitelt

A fogyasztóbarát személyi hitel kamata az MNB által meghatározott követelményrendszer szerint maximálva, 500 ezer forint hitelösszeg alatt nem haladhatja meg – a hitelnyújtó pénzügyi intézménytől függetlenül – a referenciakamat 15 százalékponttal, míg 500 ezer forint hitelösszeg felett a referenciakamat tíz százalékponttal növelt értékét.

A fix kamatozás miatt pedig attól sem kell tartani, hogy a kamat – és ezáltal a havi törlesztőrészlet – a futamidő alatt megváltozna.

A 2021. áprilisi adatok alapján a folyósított mszh-k átlagos teljes hiteldíjmutatója (thm) 2,1 százalékponttal volt alacsonyabb a nem fogyasztóbarát konstrukcióknál. S van már verseny a fogyasztóbarát személyi hitelek közt is, hiszen az egyes ügyletek feltételei alapján a tényleges kamatok jelentős szórást mutathatnak.

Az mszh nem tartalmazhat „rejtett költséget”, s felszámítható díjait ille­tően is szigorúbb elvárásoknak kell megfelelnie a nem minősített termékekhez képest. Online hitelfelvétel esetén nincs folyósítási díj (ennek mértéke személyes ügyintézés esetén is csak maximum 0,75 százalék lehet), az előtörlesztési díj maximuma pedig 0,5 százalék. További kedvező lehetőség, hogy ezt a díjat sem kell megfizetni akkor, ha előtörlesztéskor egy évnél kevesebb van hátra a futamidőből. Összehasonlításképpen: az mszh legmagasabb folyósítási díja kétharmada, a maximális előtörlesztési díja pedig csupán a fele a piacon az egyéb személyi hiteleknél eddig alkalmazott díjaknak.

Az mszh-konstrukció esetében a többi termékhez képest rövidebb ideig tart a folyósítás – hívják fel a figyelmet a cikk szerzői –, hiszen a pénzügyi intézményeknek az eddiginél gyorsabb átfutási időt kell biztosítaniuk. Online szerződéskötésnél maximum két munkanap, papíralapú szerződéskötésnél legfeljebb három munkanap alatt zajlik le a folyamat. Előnyei miatt egyre többen választják a fogyasztóbarát személyi hitelt. Az mszh-termékeket már forgalmazó intézmények saját személyihitel-folyósításán belül e termékek részaránya folyamatosan emelkedik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.