Kattintás előtt nem árt a kontroll

Sokan ezekben a napokban döntik el, hogy a nyár második felében tervezett szabadságukat miként töltik el, a felmérések szerint a már korábban lefoglalt nyaralás mellé több család tervez további kirándulásokat szeptemberig, főként belföldön. Akadnak, akik az utolsó pillanatra hagyják az idei úti cél kiválasztását, a szezonális akciók miatt abban bízva, olcsóbban jutnak hozzá a vakációs programhoz. A fogyasztóvédők szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a tudatosság a nyaralás előtt és alatt is, mivel a hatósági és a békéltető testületi ügyek java még mindig az utazásokkal kapcsolatos.

2019. 07. 22. 15:27
null
Az úti cél kiválasztásához több hatóság nyújt hasznos segítséget Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dinamikusan bővül az online szállásfoglalás piaca hazánkban, az interneten elérhető nemzetközi kínálatban a magyar utazók tudatosabbak lettek, manapság bátrabban mernek belevágni maguk a családi nyaralás megszervezésébe, akár külföldön is. Sokan keresgélnek a főszezonban még elérhető nyári szálláslehetőségek között ezekben a napokban, illetve a last minute, vagyis az utolsó pillanatban meghirdetett, átlagnál olcsóbb utak hívei is inkább a netes kínálatban keresik a számításukat.

Az árérzékenyebb fogyasztók kizárólag az árak alapján választanak utazási célpontot, az aktuális kínálatot leginkább a szálláskereső oldalakon hasonlítják össze vagy önállóan próbálják kikombinálni, a kínált szolgáltatások megérik-e a meghirdetett árat. Számos buktatója van ugyanakkor, ha a vásárló kevésbé tudatos, meggondolatlanul dönt, mert nem néz utána a csupán az interneten látott üdülőhelynek, szálláshelynek, egyéb fizetős szolgáltatásnak – akkor is tanácsos a körültekintés, ha akción kívül, átlagos áron rendelünk meg egy fotókon, katalógusban látott nyaralást.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra figyelmeztet, hogy kedvezményes szállásfoglalásra jogosító kuponok esetén a kínált csomag tartalmát érdemes a vásárlás vagy foglalás előtt leellenőrizni. A kezdetben igen jutányosnak tűnő ajánlat ugyanis sok olyan apró betűs részt, rejtett költséget tartalmazhat, amely a helyben fizetendő árat megemeli, így a végén csalódás éri az utazót, aki a helyszínen kénytelen a tervezettnél több pénz kiadni. A szállodák, éttermek, szolgáltatók saját honlapján érdemes megnézni azt is, hogy az aktuális csomag kedvezmény nélkül mennyibe kerülne, esetleg szállásközvetítő oldal nélkül is foglalható-e ezen az áron a szoba.

Az úti cél kiválasztásához több hatóság nyújt hasznos segítséget
Fotó: Havran Zoltán

A Gazdasági Versenyhivatal a legnagyobb közösségi oldalon is hasznos tanácsokkal látja el a fogyasztókat, a tájékoztatókat érdemes követni, ha a repülőjegy-vásárlás, az utazási irodák programjainak kiválasztása, online szállásfoglalás vagy bel- és külföldi autóbérlés kapcsán kíván tudatosabbá válni a fogyasztó, hogy átlássa a a szolgáltatóknál előforduló félrevezető tájékoztatásokat.

Alapvetően a versenyhivatal is azt tanácsolja, hogy döntés előtt nézzen utána a vásárló, mit kínál pontosan az utaztató, kell-e külön fizetni a pluszprogramokért, milyen költségeket fedez a repülőjegy ára, vagy az autókölcsönző cég milyen feltételekkel adja oda a járművet, illetve például annak, mekkora poggyászt vihet magával az utas a buszos, repülős utazásnál, és ki a felelős, ha bármi probléma adódik, azt hol lehet elintézni. A hatóságok szerint megéri rászánni az időt, hogy akár ismerősöktől érdeklődve vagy internetes fórumokon böngészve a megrendelés előtt meggyőződjön a vásárló arról, hogy biztosan azt kapja a pénzéért, amit a hirdetésben kínálnak.

Bármilyen utazásnál, főként külföldi túra esetén nem tanácsos megspórolni az utasbiztosítást – hívták fel számtalanszor a figyelmet. A Magyar Biztosítók Szövetsége azt hangsúlyozza, hogy nem csupán akkor nyújthat nélkülözhetetlen segítséget a biztosítók 24 órában magyar nyelven elérhető asszisztenciaszolgáltatása, ha például közlekedési baleset történik vagy meghibásodik az utazáshoz használt személyautó, hanem akkor is, ha váratlan megbetegedés, poggyászkár, lopás és más, különleges helyzetekbe kerül a külföldön lévő turista.

Rejtett költségek

Több százezer iskolás gyerek fordul meg a nyári táborokban, amelyek piaca az utóbbi években egyre bővült, úgy kínálat, ahogy a szervezőcégek tekintetében. Előfordul, hogy a tábor nem az előre hirdetett szolgáltatásokat nyújtja, vagy csak hangzatos nevekkel történt a hirdetés, azonban valós szolgáltatás nincs mögötte. Elmaradt programok, kevesebb étkezés, hiányos felszerelések, alapanyagok, elmaradt nyelvi képzés, rejtett költségek fordulnak elő a leggyakrabban panaszként a szünidei táboroztatásnál, mely főleg a terület szabályozatlansága miatt egyre jellemzőbb. A Fogyasztóvédők Egyesületének Országos Szövetsége (FEOSZ) felhívta a figyelmet: ha valóban nem megfelelő szolgáltatást nyújtottak, akkor árleszállítást lehet követelni a táboroztatótól, végső esetben pedig békéltető testülethez fordulhatnak a csalódott szülők. Ennek alapvető feltétele, hogy tudják bizonyítani, milyen szolgáltatást ígért a tábor, ezért mennyi vételárat fizettek ki. Ehhez szerződés kötése, nyugta vagy számla átadásának ellenőrzése szükséges a program kezdetekor, tanácsos a szórólapot, hirdetést is eltenni. A fogyasztóvédők figyelmeztetnek: legújabban jellemző, hogy a nyári táborra hitel felvételére vagy hitelkártya-szerződés megkötésére veszik rá a szülőket. Ezek a hitelek személyi hitelek, és az átlagosnál jóval magasabb költségekkel járnak, ezért várható, hogy az amúgy is nehezebb helyzetben élők nagyon súlyos következményekkel is szembesülhetnek, ha nem tudják kellő időben visszafizetni az összegeket. Továbbá a szeptemberi iskolakezdés is anyagilag igen nehéz helyzetbe hozza a családokat, így mindenképpen megfontoltan döntsenek egy esetleges újabb hitelről – tanácsolja a FEOSZ.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.