Kiderült, mi okozta a belarusz atomerőmű üzemzavarát

Két kisméretű, vélhetően olasz gyártmányú berendezés hibásodott meg, a nukleáris biztonságot nem érintette az esemény.

2020. 11. 17. 16:59
Belorusz Atomerőmű, Asztravec
A nukleáris biztonságot nem érintette az esemény Forrás: Roszatom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belarusz nukleáris hatóság, a Goszatomnadzor tájékoztatta az Országos Atomenergia Hivatalt az asztraveci atomerőmű november 8-i üzemzavaráról. Mint írták, a Pakson építendő új blokkokhoz hasonló erőmű egyes blokkjának úgynevezett energetikai indítása közben két feszültségváltó mérőtranszformátor rejtett gyártási hibája miatt zárlat keletkezett, ezért az elektromos védelmi rendszer leállította a blokkot. A belarusz atomerőmű első blokkját hat nappal azután állította le az automatikus védelmi rendszer, hogy rákapcsolták az országos villamosenergia-hálózatra.

A nukleáris biztonságot nem fenyegette az esemény
Fotó: Roszatom

Ezek a berendezések (kis méretű, mintegy harminc centiméter élhosszúságú mérőtranszformátorok) rendeltetésük szerint a generátor és a blokktranszformátor közötti villamos vezetékek feszültségének mérésére szolgálnak.

Az esemény az erőmű nukleáris biztonságára nem volt hatással, egyéb berendezéseket nem veszélyeztetett, a biztonsági rendszereket nem érintette, cseréjüket követően a tervezettek szerint folytatódik az egyes blokk indítása.

A hivatal közlése egybecseng a Világgazdaság által korábban írtakkal, amely szerint az olasz gyártmányú berendezések okozhatták a gondot. Vitalij Poljanyin építésvezető, az orosz Roszatomhoz tartozó, külföldön orosz atomerőműveket építő ASZE Mérnöki Vállalat alelnöke a Kommerszantnak azt is hangsúlyozta, hogy az ilyen esetek mindennaposak az üzembe helyezések során. A nemzetközi nukleáris és radiológiai eseményskálán (INES) az üzemzavar nullás besorolású, ami azt jelenti, hogy a nukleáris- és sugárbiztonságot nem érintette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.