Kilábalt a kiskereskedelem a váratlan vírusválságból

A hazai kiskereskedelem túl van a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején megtapasztalt mélyponton és folyamatosan bővül – állapította meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára annak kapcsán, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közzétette a júliusi adatokat a bolti forgalmazásban.

2020. 09. 04. 13:42
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eszerint a nyár közepén a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok egyaránt 0,4 százalékos növekedést mutattak az üzletek forgalmában a tavaly júliusi eredményekhez képest. – A legnagyobb mértékben, 3,3 százalékkal az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű boltok eladásai bővültek, az átlagos növekedés az iparcikkek – főként a bútorok és az elektronikai cikkek – forgalmának csökkenése miatt viszont kisebbre sikerült – jelezte Cseresnyés Péter, kiemelve, hogy az előző évben csak decemberben volt nagyobb a kiskereskedelmi forgalom, mint idén júliusban, ami – tekintettel arra, hogy tavasszal berobbant a járvány, amely átalakította a fogyasztás szerkezetét – figyelemre méltó eredmény. – A kiskereskedelem várhatóan a válsághelyzetből kilábalva tovább nő, és 2020-ban összesítve a tavalyinál jobb eredményt mutat majd – fogalmazott a szaktárca államtitkára.

Cseresnyés Péter kitért rá: fontos, hogy Magyarországon a foglalkoztatás visszatérjen a járvány előtti állapotokhoz, a munkanélküliség pedig csökkenjen a korábbi 3,4–3,5 százalékos szintre. Az is lényeges tényező, hogy a bérek ugyanolyan dinamikával emelkedjenek, mint az elmúlt esztendőkben, mert ha az embereknek nagyobb a vásárlóerejük, az rögtön megmutatkozik az üzletek forgalmán.

– A kiskereskedelem gyakorlatilag újraéledt, bár az elmúlt évek dinamikus növekedését egyelőre nem tudja hozni, amit részben az üzemanyagforgalom csökkenése okoz. Ennek oka főként a nemzetközi turizmus fékeződése és az otthoni munkavégzés elterjedése, továbbá hogy a háztartások egy részének csökkent a jövedelme – jelezte Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője. Ez alapján remélhető, hogy a fogyasztás a harmadik negyedévben viszont már nem húzza vissza a gazdasági teljesítményt, esetleg kis növekedést is mutat majd. Ugyancsak javulást vár a következő hónapokban Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki úgy prognosztizált, hogy egyre többen visszatérnek a munkahelyükre teljes foglalkoztatásban, ami szintén a forgalom növekedését fogja támogatni, és a bérek növekedése mellett az elhalasztott fogyasztásnak is szerepe lesz a fölfutásban. Ezzel szemben a magasabb munkanélküliség, a bércsökkentések, a részmunkaidők és a fizetés nélküli szabadságok, nemkülönben az összeomló idegenforgalom hátráltatja a kilábalást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.