Krizantémerdő a temetőkben

Mivel az idén az időjárás kedvezett a krizantémnak, így a korábbinál is nagyobb választékkal várják a vevőket az árusok a temetők környékén.

2019. 10. 29. 13:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel az idén az időjárás kedvezett a krizantémnak, így a korábbinál is nagyobb választékkal várják a vevőket az árusok a temetők környékén. Az egyik legkedveltebb halottak napi virág milliói kerülnek ezekben a napokban a sírhelyekre, az egész évben összesen eladott krizantém mintegy hetven százalékát ebben az időszakban értékesítik a virágboltok. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint a hazai piacon még mindig a nagy virágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, a vásárlók hetven százaléka ezeket választja, ugyanakkor a teniszlabda nagyságú, közepes virágúak iránt is folyamatosan nő az igény. A nagy virágúakból becslések szerint 12-13 millió szál, a közepes-nagy virágúakból 1,5-2 millió szál fogy évente.

Az eddiginél is nagyobb a választék az árusoknál
Fotó: Bach Máté

A szálas mellett sokan csokros és cserepes fajtát is visznek szeretteik sírjára, amelyek nemcsak halottak napja környékén, hanem egész évben kaphatók a virágárusoknál. A virágboltosok jelzése szerint egyre inkább nő az igény a különleges virágú növények iránt, így nagy a keletje például az extrém színű cserepes gömbkrizantémoknak is. Külföldre minimális mennyiségben visznek magyar krizantémot, Romániába, Szlovákiába és Ausztriába kerülnek hazai virágok. Az utóbbi években az is megfigyelhető, hogy a friss virágok mellé sokan előre gyártott koszorút vásárolnak, ami a NAK szakértői szerint minden bizonnyal az urnás sírhelyek elterjedésének tulajdonítható. Más ünnepekhez hasonlóan mindenszentek és halottak napja esetében is évről évre kicsivel korábban indul a szezon.

– A termelőknél a megszokottnál korábban, már szeptember közepén jelentkeztek megrendeléseikkel a virágboltok – tájékoztatott a NAK. Jellemző egyébként a termelők és a kiskereskedők közvetlen kapcsolata, mivel időre termesztett, a pultra folyamatosan kerülő virágról van szó, és fontos az áru fogyása szerinti gyors beszállítás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.