Küszöbön a bankszámlaváltások ideje

Az azonnali fizetési rendszer március 2-i bevezetésével a jegybank várakozásai szerint a más országokban már mindennapos gyakorlatnak számító, úgynevezett csomagárazású termékek is megjelennek a hazai hitelintézetek kínálatában. Ezért is lesz hasznos az ügyfeleknek a közeljövőben a bankszámlák kondícióit ismételten összevetni, és akár újonnan megjelenő csomagáras bankszámlát választani.

Horváth Éva
2020. 02. 24. 13:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt titok, hogy a hazai jövedelmekhez viszonyítva a magyarországi bankszámla-szolgáltatások túl drágák és nagyon sokféle címen, nehezen áttekinthető módon számítanak fel különböző költségeket – ezt a közelmúltban egy, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által készített tanulmány is megerősíti. Ez különösen akkor szembetűnő, ha a hazai kínálatot és árazást a Nyugat-Európában jellemző csomagárazott termékekkel hasonítjuk össze – állapította meg az MNB hitelintézeti fogyasztóvédelmi főosztályának vezető fogyasztóvédelmi szakértője. Simonka Csilla a jegybank honlapján publikált írásában az Európai Unió fejlett országait hozza fel példának, amelyekben egy meghatározott összegű havi számlavezetési díjért elektronikus csatornán keresztül bármennyi tranzakció kezdeményezhető további költségek nélkül. A hazai bankok termékei között viszont ma még szinte egyáltalán nem található ilyen csomagárazást követő termék.

Egy csapásra átláthatóbbá teszik azonban a lakossági banki folyószámlákat és költségeiket az idén január végén először, s ezentúl majd rendszeresen kézhez kapott éves díjkimutatások, az MNB által koordinált azonnali fizetési rendszer márciusi bevezetése, illetve a hazai csomagáras banki folyószámla-konstruk­ciók várható megjelenése. Ha ezek alapján az ügyfél úgy látja, ideje új számlát, de akár bankot is keresni, igénybe veheti az egyszerűsített (mindössze egy megbízást igénylő) bankváltási lehetőséget – hívja fel a figyelmet a szakértő. Érdemes átgondolni, hogy lehet-e faragni a költségeken, például a számlahasználati szokások változtatásával, az online bankolásra való áttéréssel.

Az MNB elvárja, hogy a szolgáltatók a jövőben bevezessék a fogyasztóknak egyértelműen kedvező, újszerű és költséghatékonyabb fizetési megoldások előmozdítását is szolgáló csomag­árazást. Annál is inkább, mert egy ideje már egyszerűsödött a bankszámlaváltás folyamata. Ez a könnyebbség azonban még a folyamat egyszerűsítése ellenére sem túl népszerű. Az elmúlt három évben alig több mint négyezer ügyfél élt ezzel a lehetőséggel. Az új díjkimutatás, az azonnali fizetés bevezetése, illetve a csomagárazott termékek várható megjelenése kapcsán azonban érdemes lesz a fogyasztóknak körülnéz­niük a termékek között, hiszen éves szinten akár jelentősebb összeg is megspórolható. A statisztikák szerint 2019 végén a napi pénzügyek intézésére szolgáló bankszámlák száma megközelítette a hatmilliót, amelyekkel kapcsolatban az ügyfelek havonta kisebb-nagyobb költségeket fizettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.