Lassan nem lesz hová tenni a földgázt Európában

A globális földgázpiac is nyögi a koronavírus-járvány hatásait: ha a nyár végére nem áll vissza a régi szintjére a kereslet, akkor – az ipar sok más területéhez hasonlóan – ez a terület is tárolási nehézségekkel nézhet szembe. Ukrajna és hazánk viszont nyerhet a helyzeten.

2020. 06. 01. 19:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A földgáz felhasználásának csökkenését vonta maga után Ázsiában a járvány nyomán leálló gazdaság, emiatt pedig a térség nem fogadta az oda tartó cseppfolyós gázszállítmányokat (LNG). A nagy mennyiségű energiahordozó ezért alacsony áron áramlott az európai piacra március után áprilisban is. Az árakat az is lefelé nyomta, hogy eközben az európai gazdaság is visszafogottan működött, itt is csökkent a gázfogyasztás, itt is túlkínálat alakult ki – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi elemzésében, amelyben jelzik: a csővezetéki import is mindössze hét százalékkal csökkent ez idő alatt. Valamelyest ellensúlyozta a hatást a hideg időjárás és az ipar éledezése nyomán dráguló szén-dioxid-kvóta, ám összességében a kontinens országai kedvező áron foghattak a betárolási szezonba.

Vagyis egyelőre szerencsés az az együttállás, hogy olcsó kínálati felesleg mutatkozik, és éppen itt az ideje felkészülni a következő fűtési szezonra. A többletföldgázt egyelőre felszívják az európai tárolók, amelyekbe idén áprilisban tíz százalékkal többet töltöttek, mint egy évvel korábban. Pedig ebből a szempontból már a múlt év is intenzív volt. Egyrészt akkor is olcsó LNG állt rendelkezésre, de a felhalmozást ösztönözte az a kockázat is, hogy feszültség alakult ki az orosz–ukrán gázszállítás terén. (A tranzitszerződés nehézkesen, csak december 31-én született meg.) Idén tehát már április végén elérték azt a 62,5 százalékos szintet az európai tárolók, amit tavaly június elejére, 2018-ban pedig augusztus elejére. Magyarországon április közepén 4,4 milliárd köbméter földgáz állt a hazai tárolókban, egy hónappal később már 4,7 milliárd.

A magas szintű töltöttség egyfelől megnyugtató, viszont azt is jelentheti, hogy a nyár végére már nem lesz hová tenni a földgázt, ha nem változnak a piaci körülmények. Emiatt élesebbé válhat a vezetékes import és az LNG közötti verseny (ami további árcsökkenést vonhat maga után), és az Európai Unión kívül, Ukrajna tárolóinál kereshetik a megoldást a kereskedők. Ukrajnából Nyugat-Európába pedig a földgáz egyik kézenfekvő útja a magyarországi hálózaton keresztül vezet, így nemcsak szomszédunk juthat bevételhez a tárolásért, hanem hazánk is számolhat az ebből adódó tranzitdíjakkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.