Látványosan belehúzhat jövőre a magyar gazdaság

Alaposan átírta a korábbi, gyors őszi visszapattanással kalkuláló makrogazdasági prognózist a bruttó hazai termék (GDP) vártnál erőteljesebb április–júniusi csökkenése, illetve a járvány második hullámának gyors, látványos berobbanása. A Takarékbank makrogazdasági elemzői emiatt 2020-ra a korábban várt 3,2 helyett 4,7 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak, jövőre 7,2, míg 2022-re 4,7 százalékos bővülést várnak. Az idei alacsony bázis miatt a jövő évi második negyedévben a GDP növekedése elérheti akár a 18 százalékot is.

Horváth Éva
2020. 10. 13. 17:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus okozta pandémia második hullámának felfutását és annak hatásait azonban ma még nem lehet megbecsülni, így számos mutató alakulása is többesélyes. A korábbi V alakú visszapattanás az egyik forgatókönyv szerint akár W is lehet. A járvány tovább súlyosbodó második hulláma pedig jelentősen lassíthatja a kilábalást. A hitelintézet szakmai csapatának várakozásaik szerint az infláció a jövő év elejéig mérséklődhet, idén átlagosan 3,5 százalék, jövőre 3,7 százalék lehet. A munkanélküliség csak átmenetileg kúszik feljebb, míg a reálbérek emelkedése tartós marad. Az ugyancsak ideiglenesen megugró költségvetési hiány, valamint a nominális GDP várható stagnálása miatt az államadósság GDP-arányos mértéke idén 74 százalékra emelkedhet, azonban a következő években ismét csökken – húzta alá a Takarékbank vezető elemzője keddi online sajtótájékoztatóján. Suppan Gergely kiemelte:

a forint árfolyamát a jegybank várhatóan „nem engedi” a 370-es szint fölé az euróval szemben.

A koronavírus elleni védekezés következtében bejelentett korlátozó intézkedések világszerte drámai gazdasági visszaesést okoztak, a mértékek azonban eltérőek voltak. Egyes, erőteljesebb károkat szenvedő országokban húsz százalékot közelítő vagy még annál is jelentősebb gazdasági zuhanás következett be. A járvány enyhébb lefutása, valamint a turizmusnak való kisebb kitettség miatt más országokban – például a Baltikumban vagy Észak-Európában – még akár a tíz százalékot sem érte el a visszaesés mértéke.

A hazai gazdaság is jelentős ütést kapott a járvány idején, a második negyedévben 13,6 százalékkal zuhant a hazai GDP az egy évvel korábbihoz képest, szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva pedig 14,5 százalékkal esett vissza az első negyedévhez képest. Az első félévben összesen 6,1 százalékkal csökkent a hazai GDP az előző évihez képest, ami összességében jóval kedvezőbb, mint az EU megközelítőleg kilencszázalékos átlagos mélyrepülése.

Suppan Gergely szerint látványos áttörést a gazdaságban is majd a vakcina általános alkalmazása hozhat

A gazdaságok talpra állása már a második negyedév közepétől elindult, köszönhetően a korlátozások fokozatos feloldásának, a gazdaságok újra nyitásának – emelte ki Suppan Gergely, aki szerint igazi, látványos áttörést majd a vakcina általános alkalmazása hozhat. Addig pedig a tüneteket és a betegség lefolyását enyhítő orvosságok sikere nyújthat némi gyógyírt a gazdaságok állapotára is.

Ami az egyes ágazatok zuhanását, majd regenerálódását illeti, a leggyorsabban a kiskereskedelem tért magához az üzletek újra nyitásával, az elhalasztott fogyasztás pótlásával, ami június végére szinte minden országban stabilizálta az üzletek forgalmát. Lassabb ütemben, de egyre kedvezőbb jeleket mutat az ipar, egyes országokban az építőipar is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi adatai szerint a a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva már 6,8 százalékkal, áprilishoz képest pedig 56 százalékkal nőtt. A járműgyártás termelése 6,2 százalékkal, a számítástechnikai termékeké 1,8 százalékkal, az élelmiszeriparé 0,3 százalékkal meghaladta a tavaly augusztusit. A nemzetközi turizmus, az erre épülő szolgáltatások, rendezvények felépülése azonban nem kezdődhet meg az oltóanyag tömeges alkalmazása nélkül – fűzte hozzá Suppan Gergely. A vendéglátás a második negyedévben hozzávetőleg ötven százalékkal esett vissza, áprilisban a szálláshely-szolgáltatás szinte teljesen leállt, a belföldi turizmus élénkülése azonban már látszott a júniusi adatokban.

A járműgyártás a legfrissebb statisztikai adatok szerint idén augusztusban 6,2 százalékkal már meghaladta a tavalyi azonos időszakét Fotó: Kurucz Árpád

A leggyorsabban a kiskereskedelem és más személyes szolgáltatások álltak helyre, az autógyártók pedig július végére érték el a járvány előtti termelési szintet.

A valós idejű adatok szerint a harmadik negyedév elejére a gazdasági tevékenység visszaesése 4,5–5 százalékra mérséklődött. Így a harmadik negyedévben már érdemi felpattanásra számítanak a Takarékbank elemzői, a GDP visszaesése 4,5–5 százalék közé enyhülhet, majd a kilábalás lassabban, de folytatódhat, döntően a járvány második hullámának erősségétől függően. A kilábalást a munkaerőpiac a vártnál jóval gyorsabb helyreállása is támogatja. A tavaszihoz hasonló korlátozásokra a Takarékbanknál nem számítanak, mivel mind az egészségügy, mind a társadalom messze jobban fel van készülve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.