Lezárul végre a kereskedelmi háború

Az amerikai elnök indítványára január 15-én írják alá a múlt hónapban tető alá hozott szerződést. Az aláíráson a kínai elnök azonban nem vesz részt személyesen.

Fellegi Tamás Péter
2020. 01. 07. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt hónapban nagy szenzációt keltett a hír, hogy az Egyesült Államok és Kína csaknem kétéves kereskedelmi háborúzás után végre megállapodásra jutott a vitás kérdésekben, még ha csak részben is. A megegyezés így az első részmegállapodás nevet kapta, amelyet a tervek szerint tovább tárgyalások követnek, és ha ezek sikeresek, létrejöhet még idén a teljes megállapodás.

A decemberben tető alá hozott egyez­ség ugyanakkor csak szóbeli szerződés, annak hivatalos aláírását eleve január közepére halasztották. Most konkréttá vált a január 15-i időpont, legalábbis a South China Morning Post című hongkongi lap szerint, amely bennfentes forrásokra hivatkozik. Az értesülés szerint az aláírás Washingtonban lesz, a kínai delegáció 13-án utazik oda, de nem vesz részt benne a kínai elnök, Hszi Csinping (Xi Jin-ping).

Fotó: Reuters

A lap beszámolója szerint a Liu Ho (Liu He) kínai miniszterelnök-helyettes vezette delegáció eredetileg korábbra tervezte a washingtoni utat, de halasztaniuk kellett, miután Donald Trump amerikai elnök szilveszter éjszaka tette közzé az aláírás időpontját. A lap szerint a kínai fél nem számított arra, hogy Trump egyoldalúan tűzi ki az ominózus dátumot, de arra sem, hogy a kínai elnök személyes részvétele nélkül is hajlandó erre.

A megállapodás aláírásának részleteiről a félreértések oka a lap szerint az, hogy Peking és Washington alapvetően máshogyan tekint az egyezségre: miközben Trump a saját sikerének kívánja elkönyvelni a részmegállapodást, a kínai fél láthatóan nem akar felhajtást csinálni az aláírásból.

Trump szilveszterkor a Twitteren tett bejegyzésében azt is jelezte, hogy a megállapodás első szakaszának aláírását követően, eddig meg nem határozott időpontban Pekingbe utazik majd, hogy elindítsa a második szakaszról szóló tárgyalásokat, ezt a kínai részről még nem erősítették meg. Liao Min kínai pénzügyminiszter-helyettes a múlt hónapban úgy nyilatkozott: a megállapodás második szakaszáról szóló tárgyalások az első szakasz életbe léptetésétől függenek majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.