Mabisz: Az utazó félelme nem lemondási ok

Forrás: MTI2020. 03. 02. 21:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki olyan területre vagy régióba utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt térségek között, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus-fertőzés kapcsán felmerülő kárigényekre – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a tagbiztosítók utasbiztosítási szerződési feltételei alapján hétfőn.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint ha az adott terület vagy régió az utazás során kerül az utazásra nem javasolt térségek közé, a biztosítási fedezet kiterjed minden, a szabályzatban rögzített eseményre.

Önmagában a karanténba kerülés ténye nem jelent szolgáltatási kötelezettséget a biztosító részéről, erre nem fizet a biztosító. Fennáll ugyanakkor a térítési kötelezettség, ha például sürgősségi orvosi ellátásra szorul az utas, vagy ha egyéb, a szabályzatban nevesített esemény történik.

Az útlemondás biztosítás alapján nem minősül káreseménynek, így nem jár kártérítés abban az esetben, ha a célországba az utazás kezdetén már nem lehet belépni, mert az adott terület felkerült az utazásra nem javasolt térségek közé. Ebben az esetben az utazási irodának fel kell ajánlania egy másik utat, vagy vissza kell adnia az utazásra befizetett összeget az utasnak.

Az utazó félelme ugyanakkor nem lemondási ok – hangsúlyozta közleményében a Mabisz.

A szerződési feltételek kitérnek a díjvisszatérítés kérdésére is. Ha egy korábban megvásárolt utasbiztosítást az ügyfél nem vesz igénybe, mert nem utazik el, a szerződés hatályba lépése előtt a díjat a biztosítók visszatérítik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.