Mamahotelban tölti a húszas éveit a legtöbb fiatal

A tanulmányok, a megélhetés, a jóllét és a munka befolyásolja, meddig élnek a szülőkkel a fiatal felnőttek.

Nagy Kristóf
2020. 07. 16. 18:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatal felnőttek egyre tovább élnek az úgynevezett mamahotel biztonságában.

A 18 és 34 év közötti felnőttek többsége, 62 százaléka még sosem költözött el a szülőktől, a különválás pedig jellemzően 27 évesen érkezik el

– olvasható a Központi Statisztikai Hivatal összegzésében. Az életkor kitolódása jelentős, 2005-ben még csak a vizsgált korosztály fele élt kizárólag a szülői házban. A fiatalok döntéséhez hozzájárul a tanulással töltött idő meghosszabbodása, a munkaerőpiaci helyzet és az anyagi, megélhetési nehézségek.

A szüleikkel lakó 16 éves és annál idősebb gyermekek különösen elégedettek az életükkel, feltehetően ez is befolyásolhatja, hogy a nagykorúság elérése után még évekig nem költöznek el otthonról – mutatott rá az elemzés.

Fotó: Bach Máté

A fiatalok jelentős része tanulmányai alatt is a szüleivel él: a 18–24 éves korosztály 86 százaléka, több mint hatvan százalékuk még tanul.

Jóval több férfi él a szüleivel, mint a velük egyidős nőtársaik.

A különbség az életkor előrehaladtával ugyan csökken, ám a 25–34 éves férfiak csaknem fele, a nők majd egyharmada nem hagyta még el a szülői házat.

A mamahotelban töltött évek kitolódása nem magyar sajátosság, szinte egész Európában ez a folyamat zajlik. Az északi országokban hamarabb kezdenek el dolgozni a fiatalok, így az anyagi függetlenedés útjára is korábban lépnek. Szemben a dél-európai országokkal, ahol gyakori, hogy a felnőtt korú gyermekek csak a házasságkötést követően hagyják el a szülői házat. Míg a magyaroknál 27 éves kor körül költöznek külön háztartásba a fiatalok, addig a svédeknél jellemzően 17,5 éves korukban hagyják el a szülőket. Ugyanakkor Horvátországban, Szlovákiában és Olaszországban harmincéves kor fölött válik általánossá az önálló élet, de a magyaroknál később önállósodnak a lengyelek is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.