Már magyarul is olvashatók a helységnevek a MÁV jelzőtábláin

Kilencven állomáson, a nyomtatott menetrendben és a nemzetközi forgalomban közlekedő járműveken is feltünteti a vasúttársaság a határon túli helységnevek magyar megfelelőit. Hamarosan a MÁV applikációjába is felveszik a nemzetközi járatokat, és akkor ott is megjelennek a magyar városnevek.

2020. 06. 04. 12:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MÁV kilencven vasútállomáson vagy megállóhelyen már feltünteti a magyar helységneveket is az utastájékoztató eszközein. A tavaly nyár végi bevezetés óta 7600-nál is több olyan vonat közlekedett, amin a határon túli helységnevek magyar nyelven is olvashatók, hallhatók voltak. Ezeknek köszönhetően másfél millió nemzetközi utas találkozott az állomásokon és vonatokon a magyar nyelvű helységnevekkel.

A nemzetközi forgalomban érintett kilencven hazai vasútállomáson, minden olyan berendezésen, ahol erre lehetőség van, azaz 57 helyszínen hangos, 33 helyszínen hangos és vizuális utastájékoztató berendezésen a vasúttársaság megvalósította a Földrajzinév-bizottság állásfoglalása szerinti magyar helységnevek megjelenítését.

A papíralapú utastájékoztatási eszközökön, valamennyi érintett vonaton, állomáson és megállóhelyen megjelennek a magyarul is létező helységnevek. A honlapon található webes utazástervezőben szintén szerepelnek a magyar helységnevek is, és a MÁV-app is folyamatosan fejlődik. Utóbbin jelenleg még csak a belföldi ajánlatok érhetők el, de várhatóan június közepétől az osztrák viszonylatokra, majd ezt követően, fokozatosan, további frekventált nemzetközi úti célokra is elérhető lesz a nemzetközi vonatjegyváltás, amivel párhuzamosan itt is megvalósul a magyar nevek használata. A magyar helységnevekkel kapcsolatos fejlesztések folyamatosan bővülnek.

A magyar megfelelővel rendelkező, határon túli állomásnevek feltüntetését 2019 nyarán hirdette meg a MÁV. A kettős írásmód bevezetése fokozatosan történt meg a MÁV-Start nemzetközi járatainak nyomtatott iránytábláin, és kezdetben a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvar összesítő kijelzőin. A MÁV a fejlesztéssel azt szeretné elérni, hogy a határon túli magyarok büszkén tekintsenek az anyaországi vasútvállalatra. A trianoni békediktátummal száz évvel ezelőtt elszakított országrészek magyar nyelvű településneveinek feltüntetése az anyaországi és határon túli magyarok összetartozására is emlékeztet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.