Már nincsenek ódivatú Zimmer Ferik Hévízen

Újra reneszánszát éli a magán-szoba-kiadás, az önálló apartmanok, vendégházak iránt mindinkább élénkül a kereslet a külföldi és a belföldi vendégek részéről egyaránt.

Thurzó
2019. 04. 04. 16:18
null
Helyi adóból támogatják a fejlesztéseket a fürdővárosban Fotó: MTI/Manek Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra reneszánszát éli a magán-szoba-kiadás, az önálló apartmanok, vendégházak iránt mindinkább élénkül a kereslet a külföldi és a belföldi vendégek részéről egyaránt. A turisták igényei azonban sokat változtak a kilencvenes években elterjedt „Zimmer Frei”-hullám óta (amit a köznyelvben gyakran magyarosítva, Zimmer Feriként emlegettek), ma már ugyanis alapvető elvárás a magánszálláshelyeken is, hogy legyen például wifi vagy wellness-egység, medence és szauna. Ezekre az igényekre a kínálatnak is folyamatosan reagálnia kell, sokaknak azonban csak a szükséges fejlesztések támogatása jelenti a megoldást.

Hévíz jelentős utazási célpont hazánkban, ahol nem csupán a hagyományos hotelek, hanem a kisebb vendégfogadók is népszerűek. Főként a csúcs­szezonban akadnak olyan időszakok, amikor egyetlen szabad szobát sem lehet találni a környéken. Az igény tehát egyértelmű, a minőségi szolgáltatás pedig elemi érdeke a turisztikai piac szereplőinek. A vendégházak modernizálását és minőségi fejlesztését Hévízen pályázati rendszer segíti, amelynek fedezetét Hévíz önkormányzata biztosítja a befizetett idegenforgalmi adókból, a fejlesztési támogatás szakmai megvalósítását pedig a Hévíz TDM Egyesület vállalta.

Helyi adóból támogatják a fejlesztéseket a fürdővárosban
Fotó: MTI/Manek Attila

– A 2016-ban indított minőségfejlesztési pályázatnak köszönhetően ma már Hévízen található a legtöbb koronás minősítéssel ellátott vendégház és apartman. Összesen 61 ház felelt meg az országos minősítési eljáráson, többségük a legmagasabb minősítési kategóriákat megszerezve. A minősítés díja a pályázat keretében is elszámolható, ösztönözve ezzel is a házigazdákat a fejlesztésre – jelezte H. Horváth Orsolya, a Hévíz TDM Egyesület elnöke.

Ismertette: 116 pályázat érkezett be, amelyből 113-at bíráltak el pozitívan, ami azt jelenti, hogy a hévízi magánszállásadók összesen több mint 15 millió forint értékben igényeltek támogatást. Ez 11 százalékkal magasabb támogatási összeg, mint tavaly.

– A hévízi minőségfejlesztési pályázat elérte a célját, a szolgáltatók egyre nagyobb számban pályáznak, és az elnyert támogatások összege is dinamikusan nő. Az első évben 8,3 millió forint értékben érkeztek be pályázatok, ez mára 83 százalékkal bővült. A beruházások eredményessége a vendégforgalmi adatokban is megjelenik: a hévízi magánszálláshelyeken 2015-ben még 99 704 vendégéjszakát regisztráltak, ami a múlt évre 140 581 vendégéjszakára nőtt – mondta a vezető. Hozzátette: a vendégek kényelmét szolgáló minőségi fejlesztéseket még a nyári szezon előtt megvalósítják a szállásadók, a felújítások elvégzése mellett például televíziókat, légkondicio-­nálókat, kerti bútorokat és kerékpárokat szereznek be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.