Marad a 15 ezer forintos limit

Tisztázódott a kérdés: jövőre is maradhat az érintéses kártyás fizetéseknél a 15 ezer forintos PIN-kód nélküli értékhatár. Miközben a járvány tavaszi időszaka alatt bevezetett változás egészségügyi szempontból pluszbiztonságot jelent, nem növekedtek érdemben az ezzel kapcsolatos visszaélések.

Horváth Éva
2020. 11. 16. 17:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a kártyatársaságok és a hitelintézetek is támogatják, a március végén megemelt 15 ezer forintos, PIN-kód mentes limit a törvényi határidő év végi lejárta után is megmaradhat az érintéses fizetéseknél – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) –, így 2021. január elsejétől várhatóan az érintéses tranzakcióknak továbbra is csaknem kilencven százalékát fedheti le. Az arány mintegy 28 százalékponttal magasabb, mint a korábbi, ötezer forintos értékhatárnál volt.

A távirati irodával közölt jegybanki információk alapján

a bankkártyás tranzakciók során a visszaélések aránya nem nőtt az értékhatár emelésével,

ezért az MNB úgy látja, hogy a járványhelyzetben a fizikai érintkezés kockázatainak csökkentését célzó sikeres intézkedés hosszabb távon is kedvező hatással lehet az elektronikus pénzforgalomra, így indokolt annak fenntartása.

Könnyebb a fogyasztóknak is a vásárlás, ha változatlanul a magasabb összeg esetén kérik csak a PIN-kódot
Fotó: Mirkó István

Igaz, a törvény csak 2020. december 31-ig határozza meg a 15 ezer forintos értékhatár kötelező alkalmazását, ezt követően a korábbi gyakorlatnak megfelelően a kártyatársaságok a pénzforgalmi szolgáltatókkal egyeztetve elvileg szabadon állapíthatják meg a limit nagyságát. Az MNB azonban külön-külön megkereste a kártyatársaságokat, illetve a Magyar Bankszövetséget az álláspontok feltérképezésére, s valamennyien egyetértettek a 15 ezres limit szinten tartásával.

A koronavírus-járvány kirobbanása egyébként általában is jelentős növekedést hozott a készpénzkímélő fizetési megoldások alkalmazásában. A márciusi-áprilisi hetekben ugyan inkább az automatás készpénzkivételek aránya ugrott meg látványosabban, azt követően azonban mind többen fordultak a kártyás, mobilos vagy online fizetések felé.

Egyre többen kártyáznak

Alaposan megváltoztatta a fizetési szokásokat a járvány, egyértelműen a bankkártyás vásárlások kerültek előtérbe – közölte a K&H Bank saját, első kilenchavi kártyás vásárlásokra vonatkozó adatai alapján. A hitelintézet kártyabirtokosai idén szeptember végéig 21 százalékkal nagyobb összegben vásároltak belföldön, mint a múlt év azonos időszakában, az online vásárlásoknál pedig 46 százalékos növekedést produkáltak. Áprilisban, a járvány első hullámának legsúlyosabb időszakában – a kijárási korlátozások idején – volt a legkisebb mértékű a növekedés, akkor négy százalékkal költöttek többet a K&H bankkártyás ügyfelei, a leginkább kiugró eredményt a július hozta, akkor 28 százalékkal nőtt a forgalom az előző év azonos időszakához képest. Ráadásul az idén már a bank több mint 450 ezer ügyfele fizetett rendszeresen belföldön kártyával, szemben a tavalyi 414 ezer kártyabirtokossal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.