A házakat is járják a kereskedők

Már szombaton megjelent Budapest egyik peremkerületének kertvárosában egy friss zöldséggel, gyümölccsel, babbal, lencsével, krumplival, hagymával megrakott teherautó, a mobil kereskedő a családi házak között kínálta hangosbemondón a portékáját. Nem sokkal később a már ismert, fagyasztott árut, jégkrémet kínáló, sárga autó is megérkezett – a sűrű forgalom még meglepő, ám a mozgó boltosok felbukkanására egyre inkább számítani lehet a lakóhelyünkön. A kormány azért, hogy megkönnyítse az ellátólánc működését az ország minden szegletében és segítse az otthon maradók kiszolgálását, könnyítette az üzleten kívüli kereskedelem szabályait.

2020. 03. 23. 16:34
null
Új rendelet segíti az árusítást Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb intézkedéssel támogatja a kormány az emberek mindennapjait a koronavírus-járvány elleni védekezés idején. Egy hét végén megjelent rendelkezés szélesre tárta a napi fogyasztási cikket árusító kereskedők és a vendéglátósok előtt a lehetőségek ajtaját, hogy minél több vásárlót tudjanak kiszolgálni bolton, étkezőhelyen kívül, olyanokat is, akik ki sem lépnek az otthonukból vagy idősek, nehezebben oldják meg a beszerzéseket, esetleg az adott településtől messzebb van nagyobb élelmiszeráruház, ahová problémás az eljutás. Nekik nagy könnyebbséget hozhat, ha az élelmiszer-kereskedő házhoz szállítással is a rendelkezésükre áll, ugyanígy, ha egy vendéglátó vállal melegétel-kiszállítást.

– A járvány terjedése akkor lassítható le és a tömeges megbetegedések úgy előzhetők meg, ha mindenki, aki teheti, otthon marad. A kormány ennek érdekében megkönnyítette az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem ellátását. Elrendelte, hogy a veszélyhelyzet idején ezeket a tevékenységeket bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül lehessen folytatni, ha a kereskedő napi fogyasztási cikket vagy éttermi ételt forgalmaz – közölte a Magyar Nemzettel az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium. A szaktárca kifejtette, hogy ezzel az intézkedéssel a lehető legrugalmasabb kereteket kívánják megteremteni a rendkívüli helyzetben, hogy a vállalkozók alkalmazkodni tudjanak a megváltozott fogyasztási szokásokhoz. A szabályozás garanciát teremt az ellátásbiztonság fenntartására – állapították meg.

Új rendelet segíti az árusítást
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A változtatás azt jelenti, hogy mostantól ha a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet vagy vendéglátóhely úgy ítéli meg, hogy vannak megfelelő kapacitásai, akkor bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül gyakorolhatja az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységet, vagyis a saját termékeit maga juttathatja el a vevőknek egészen a házuk bejáratáig.

A jogszabály nemcsak magának a kereskedőnek adja meg a szállítás lehetőségét, hanem lehetővé teszi azt is, hogy valamely üzleten kívüli árusító­tevékenységet folytató szereplő bevonásával jusson el a fogyasztóhoz. A tevékenységet ebben az esetben sem kell bejelenteni, nyilvántartásba venni, de a kiszállítást végző közreműködőnek szerződést kell kötnie a napi fogyasztási cikket forgalmazóval vagy a vendéglátó üzlettel. Az ügyletek során a fogyasztói érdekek védelmét többek között e szerződések is szolgálják – jegyezte meg a minisztérium. Így például nem kell meglepődni, ha csomagszállító cégek, házhoz rendelést teljesítő fuvarosok, taxisok veszik fel repertoárjukba az élelmiszer-rendelések házhoz vitelét, mivel az áruházláncok hasonló szolgáltatásai egyelőre túlterheltek a mostani igények kiszolgálására, tehát elkél a logisztikai kör bővítése – ehhez immáron elég szerződniük. Ugyanígy, ha kisebb-nagyobb járművek, büfékocsik, hűtő­autók érkeznek a környékre, az otthon lévők igyekezzenek élni az új lehetőséggel. Fontos azonban, hogy az egyébként jogszabály szerinti engedélyekkel rendelkező kereskedők, vendéglátósok a veszélyhelyzet idején csak a valós szükségletek szerinti termékkörben élhetnek ezzel a lehetőséggel, vagyis élelmiszert, drogériai terméket vagy étteremben készült ételt küldhetnek ki házhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.