Nyártól újra szárnyalhat az albérletpiac

Az év első felében még a bérlőknek kedvezhet az albérletpiac, azonban a nyári hónapoktól ismét emelkedhetnek a lakásbérleti díjak. Ehhez a koronavírus elleni oltás felfutása és a turizmus beindulása együttesen vezethet – derül ki egy friss albérletpiaci előrejelzésből.

Sós Natália
2021. 01. 13. 6:30
null
Eladó Kiadó Lakások Airbnb. 20200708 Budapest Foto Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vírus hatásaként a keresleti árszint jelenleg is mélyponton van, azonban decemberben némileg már élénkült az albérletpiac. A várható hosszabb távú áremelkedés egyik fő jele, hogy az újonnan meghirdetett albérletek esetén a tulajdonosok ismét – akárcsak a járvány előtt – kéthavi kauciót kérnek. A nyár elejétől fordulhat a piac, emelkedhetnek az árak, és elkezdődhet a korrekció a vírust megelőző szint irányába.

A nyár meghozhatja a bérleti piac fölfutását, főleg, hogy utána hagyományos egyetemi életre készülhetnek a fiatalok Fotó: Bach Máté

A pandémiából történő kilábalás a kitöréséhez hasonló drasztikus változásokat hoz majd, hiszen a hozzá kapcsolódó összetett gazdasági hatások egyaránt befolyásolják a keresleti és kínálati oldalt. Az előrejelzések alapján

nyárig folyamatosan emelkedik majd az újonnan átadott lakások száma, ennek hatására azonban az albérletárak nem csökkennek majd tovább.

A Rentingo.com szerint a nyár kezdetétől az áremelkedés egyik kiváltója az oltások hatása miatt újjáéledő turizmus lehet. Ha nem lesznek a rövid távú kiadást ellehetetlenítő vagy megnehezítő szabályok, akkor több ezer lakás térhet vissza Airbnb-üzemmódba, amelyek a korábbi évekhez hasonlóan emelik majd meg az árakat.

A másik kiváltó ok, amely az emelkedéshez járul hozzá, hogy az enyhülések a keresletet is növelik, következményként pedig a gazdaság a mostani takaréküzemmód helyett visszatér megszokott lendületéhez. Az albérletpiaci áremelkedést tovább támogathatja, hogy

ősszel várhatóan a megszokott formában indulhat újra az egyetemi élet, így a vidéki és külföldi diákok is nagyban erősítik majd az érdeklődést.

A közelgő fordulatra utal az egyre több tulajdonosnál ismét jellemző kéthavi kaució feltétele, emellett nem csökkentik tovább a meghirdetett bérleti díjakat. Emlékezetes, a veszélyhelyzet november elejei kihirdetését követően tömegesen kerültek a piacra a lélektani százezer forintos havidíj körül bérelhető lakások.

A Rentingo.com decemberi adatai szerint

a keresleti árszint továbbra is mélyponton van, ám például a visszafogott piaci viszonyokhoz úgy is alkalmazkodnak, hogy egyre többen a második havi kaució megfizetését részletekben is lehetővé teszik a bérlőknek,

emellett pedig a legtöbb tulajdonos alkuképes, általánosságban a meghirdetett áraknál nagyjából tíz százalékkal olcsóbban adják ki a lakásokat.

Aki időben lép, kedvezőbb bérleti díjat is kialkudhat Fotó: Magyar Nemzet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.