Matolcsy elárulta, mi kell a 2020-as évtized megnyeréséhez

Matolcsy György szerint a 2020-as évtized megnyeréséhez már az első három évben meg kell tervezni és el kell indítani a 2030-ig szükséges reformok legalább 80 százalékát, jól kell kiaknázni Magyarország geopolitikai helyzetét, időbeli környezetét, az emberi-intézményi erőforrásokat és a nem humán tényezőket.

Forrás: MTI2020. 06. 29. 18:24
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Növekedés.hu portálon hétfőn megjelent véleménycikkében kifejti: Magyarország 2020-ban belépett a rendszerváltoztatást követő – 1990-tól 2010-ig tartó – átmeneti időszak utáni húsz év második évtizedébe.

Az elsőt, a 2010 és 2019 közötti tíz évet az ország jól használta fel nemzeti céljai elérésére, sőt a Trianon utáni száz év legjobb évtizedét teljesítette – írta.

„A magyar receptet ismerjük. Jelentős átalakításokkal, tehát reformokkal már az évtized elején megnyerni az évtized egészét” – közölte, hozzátéve: a 2010-2019 közötti évtized ötven legfontosabb reformjából legalább negyvenet az első három évben dolgoztak ki és vezettek be.

A jegybankelnök szerint a siker megismételhető a következő évtizedben, amihez a bevált receptet kell használni: „előre kell hozni 2030-ra nemzeti céljaink teljesítését, erős reformokat és fordulatokat kell végrehajtani”.

Matolcsy György több feltételt sorol fel, amelyekre a „történelmi tanulságok alapján” 2030-ra szükség lesz. Ezek: teljes demográfiai fordulat legalább évi száztízezer újszülöttel; teljes életmódfordulat, ami az egészséges és aktív életmódot teszi általános mintává; teljes intézményi fordulat az egészségügyben; új, biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszer; versenyképes oktatási rendszer, egyetemek az első száz között; a pénz és technológia házasságából előálló új pénzügyi rendszer; világszínvonalú közlekedési infrastruktúra; egészséges mezőgazdaság és biztonságos élelmiszeripar; tőke- és technológia-intenzív ipar; fejlett kreatívipar; sokszínű és dinamikus szolgáltatószektor, továbbá versenyképes és hatékony, iránymutató állami intézmények.

Ebből lép elő a második – az előző évtizedben egyszer már megszülető – százötvenmilliárd eurónyi magyar GDP legalább kétharmada, ezek nélkül aligha; ehhez kellenek okos és mély reformok már az évtized elején – írta.

A jegybankelnök cikkét azzal zárja, hogy Thomas Jefferson híres mondásának rejtett tanácsával is élni kell, amely szerint „az őszinteség a bölcsesség könyvének első fejezete”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.