Matolcsy György: Igazságtalan és hibás a nyugati álláspont az uniós költségvetési vitában

Igazságtalan és ezért az EU jövője szempontjából hibás a mostani uniós költségvetési alkudozásban mutatott nyugati álláspont Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint.

Forrás: MTI2020. 02. 24. 14:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank elnöke a Növekedés.hu-n megjelent írásában kifejti: igazságtalan utólag felbontani egy korábbi hallgatólagos egyezséget, miszerint Közép- és Kelet-Európa megnyitotta belső piacait, (hibásan) lehetővé tette stratégiai ágazatainak felvásárlását a nagy nyugat-európai cégek részéről, és elviselte az aszimmetrikus piaci átmenet egyensúlyi terheit, cserébe a fejlesztési forrásokért. A mai alkudozás ennek az alkunak a megkérdőjelezése – tette hozzá.

A nyugati tőkebefektetések utáni profit ezekben az országokban nagyságrendileg meghaladta az uniós támogatásokat. A fejlett EU országok az uniós forrásokat duplán visszakapták, mert az azokból indított beruházások megrendeléseit nagymértékben a donorok cégei nyerték el – hangsúlyozta a jegybank elnöke.

Az elmúlt 15 évben a régióban – a jelentős előrelépés ellenére – nem épült ki nyugati színvonalú infrastruktúra, miközben a nyugat-európai üzleti jelenlét teljes körűvé vált – mutatott rá, hozzátéve, hogy ennyi idő alatt korábban világszínvonalú infrastruktúra épült ki Nyugat- és Dél-Európában, Japánban és az ázsiai kistigriseknél.

Matolcsy György szerint az sem „fair” az alkudozásban, hogy Nyugat-Európa sokat nyer a térség negatív profitmérlegével, de ennél is többet a több millió képzett munkavállalóval.

A nyugati álláspont hibái közé sorolja, hogy a 2030-ban várható trendek felől nézve már most világos, hogy az EU lemondott a globális gazdasági versenyben való helytállásról. Az USA és Kína több nagyságrenddel nagyobb költségvetésből célzottan fejleszti a jövő technológiáit. Matolcsy György szerint a mai viták alapján várható, hogy az EU kiesik a 4.0 ipari forradalom élvonalából.

Az MNB elnöke kifogásolja azt is, hogy a pénzről folyó viták nem érintik az EU legnagyobb pénzügyi forrását: a jegybankok világát. Véleménye szerint a 2020-as évtized drámai kihívásaira nem lehet vagy monetáris, vagy fiskális választ adni, csak a kettő együttes és célzott együttműködése lehet a megoldás.

Az igazi félreértésnek azt nevezi, hogy korunkban az alapvető erőforrások bőségére és nem szűkösségére lehet/kell építeni. Aki a pénzforradalom korában pénzbőség helyett fukar, az nem csupán a fösvénység bűnébe esik, hanem óriásit hibázik – fogalmaz.

„A jogi szaknyelv az igazságtalan elosztáson alapuló szervezetet „societas leoninának”, „oroszlántársaságnak” hívja, nem Európai Uniónak” – zárta írását Matolcsy György.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.