Megadóztatnák a digitális kereskedelmet

Magyar Nemzet
2020. 03. 14. 14:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint foglalkoznia kell hazánknak a digitális kereskedelem megadóztatásával. A szervezet elemzői rámutattak: a jelenlegi adózási szabályok lehetőséget adnak a digitális szolgáltatást nyújtó cégeknek arra, hogy a legkedvezőbb adózási feltételeket kínáló országban adózzanak. Így szinte teljesen mentesülnek a társasági adó fizetése alól, míg a tényleges szolgáltatás helye szerinti állam jelentős adóbevételtől esik el.

Az ÁSZ elemzői közölték, a jelenlegi adószabályok a vállalkozások fizikai jelenlétén alapulnak. De a digitális szolgáltatásoknál nehéz meghatározni, hogy az értékteremtés hol történik.

Ezt kihasználva a digitális szolgáltatást nyújtó nemzetközi vállalatok ott adóznak, ahol ennek feltételei a legkedvezőbbek, így nyereségük arányában sokkal kevesebb adót fizetnek, mint a hagyományos gazdaság szereplői.

Számos ország, így Magyarország is sokkal kevesebb adóbevételhez jut a globális és határokon átnyúló digitális szolgáltatást nyújtó vállalatok tevékenysége után, mint ami méltányos lenne. Ezért hazánk is érdekelt a nemzetközi adózási szabályok megváltoztatásában, és olyan új adónem bevezetésében, aminek révén a globális digitális szolgáltatást nyújtó vállalkozások adóelkerülési lehetőségei csökkennek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.