Meghirdette politikáját az EKB új elnöke

Lagarde megemlítette, hogy a kockázatokat az eurózónában nem lehet úgy szétteríteni, mint máshol, ahol egy valutát egy ország használ.

Fellegi Tamás Péter
2019. 11. 23. 14:40
29th Frankfurt European Banking Congress (EBC) takes place in Frankfurt
Christine Lagarde a konszenzus híve Fotó: Ralph Orlowski Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Központi Bank (EKB) új elnöke, Christine Lagarde pénteken megtartotta első beszédét, melyben a bank várható politikájáról és az eurózóna gazdaságának várható alakulásáról beszélt. Előbbiről csak annyit mondott, hogy a közeljövőben megmarad a jelenlegi irány, amivel egyrészt arra utalhatott, hogy nem lesznek váratlan fordulatok, gyors váltások, ugyanakkor már középtávon sem feltétlenül marad fenn a rendkívül alacsony kamatszint.

Megemlítette még, hogy a tagállamok kormányai is többet tehetnének a gazdaságélénkítés érdekében, mégpedig befektetések formájában.

Christine Lagarde a konszenzus híve
Fotó: Reuters

Lagarde arról is beszélt, hogy növelni kellene az eurózónán belül a belső fogyasztás szerepét, de ennek módozatai nem kerültek szóba. Ami viszont talán a legfontosabb: azt szeretné, hogy a bank kormányzó tanácsában sokkal egyértelműbb döntések szülessenek, mint az előző elnök, Mario Draghi idején, aki sok olyan döntést áterőltetett, amit számos tagállam ellenzett. Az új elnök csak olyan lépéseket szeretne, melyekben sokkal inkább konszenzusra jutnak a tagállamok, még akkor is, ha az hosszas egyeztetést, folyamatos munkát jelent, a fontosabb esetekben egészen addig, amíg mindenki számára többé-kevésbé elfogadható megoldás születik.

Lagarde megemlítette azt is, hogy a kockázatokat az eurózónában nem lehet úgy szétteríteni, mint máshol, ahol egy valutát egy ország használ. Egyik tagállam felelőtlensége sem vezethet ahhoz, hogy a többiek állják helyette a számlát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.