Megint többet költünk a karácsonyra

Minden jel arra mutat, hogy idén sem lesz senki szűkmarkú a karácsonyi bevásárlásnál. Az ajándékokra fordítandó összeg emelkedése és a korábbi hiteligény csökkenése egyértelműen a javuló gazdasági környezetnek és az emelkedő béreknek tulajdonítható.

Horváth Éva
2019. 12. 17. 13:24
null
Forgatag. Sokan előre félretesznek az ünnepi bevásárlásra Fotó: MTI/Oláh Tib
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden karácsony egy kicsit más, ám a meghitt ünnep megteremtésében a hagyományoknak és az állandóságnak kiemelt szerepe van. A Budapest Bank karácsonyi költéseket vizsgáló reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a magyar fogyasztók évről évre több pénzt szánnak ajándékokra: a megkérdezettek idén átlagosan 58 ezer forintot, szemben a tavalyi 56 ezer és a tavalyelőtti 52 ezer forinttal. Továbbra is átlagosan hat főt ajándékozunk meg a szeretet ünnepén. A legkedveltebb meglepetésnek idén is az illatszer, a ruhanemű és a könyv számít, míg a távolabbi rokonoknak, barátoknak, munkatársaknak az édesség is közkedvelt. Az ünnepi bevásárlásra fordított idő átlagosan hat nap. A válaszadók kétharmada karácsony előtt egy hónappal vagy ennél is hamarabb kezdi a vásárlást.

A megkérdezettek 38 százalékának egyáltalán nem jelent anyagi terhet az ünnep. A karácsonyhoz köthető kiadásokat jellemzően az aktuális fizetésükből és általános tartalékaikból fedezik a magyarok, de sokan tesznek félre e célra már korábban. Hitel felvételében a 23-29 évesek ötöde, a 30-39 évesek tizede, míg a 40 év felettiek harmada gondolkodik ilyenkor. A tavalyihoz hasonlóan a megkérdezettek 36 százaléka használja hitelkártyáját is az ajándékok megvásárlásakor, azonban megfontoltabban költenek, mivel a felhasználandó átlagos hitelkeret az előző évi 70 ezerről 62 ezer forintra mérséklődött.

Forgatag. Sokan előre félretesznek az ünnepi bevásárlásra
Fotó: MTI/Oláh Tibor

– Ez a csökkenés az ajándékokra fordított összeg emelkedésével együtt vélhe­tően arra utal, hogy a javuló gazdasági környezet és emelkedő bérek miatt a havi jövedelem és az általános megtakarítások jellemzően nagyobb arányban tudják fedezni a karácsonyi költségeket, mint tavaly. Nőtt azok aránya, akik biztosan feltöltik határidőre a hitelkártyakeretüket, ami arra utal, hogy egyre tudatosabban használják ezt a terméket – mondta Somogyi Péter, a pénzintézet lakossági üzletágának vezetője.

A hitelkártyás fizetés ugyan egyszerűnek tűnik, de nagyon oda kell rá figyelni. A legtöbb esetben ugyanis a vásárlás összegének bizonyos százalékát visszatéríti a bank – húzta alá kérdésünkre Trencsán Erika, a Money.hu szakértője. – Ha időben visszatöltjük hitelkeretünk összegét a számlánkra, semmi veszteség nem érhet. Az első szabály tehát, hogy a visszatöltéssel ne késsünk! Beállíthatunk magunknak emlékeztetőt, de a bank is küld SMS-t, hogy mi a fizetési határidő és mennyi a fizetendő összeg. Ha ezt elmulasztjuk, akkor bizony elég magas kamatot kell fizetni – fejtette ki a szakértő, hozzátéve, hogy a második szabály az, hogy hitelkártyáról senki ne vegyen fel készpénzt ATM-ből, az ugyanis lényegesen drágább, mint a betéti kártyás készpénzfelvétel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.