Megnőtt az e-kárbejelentő gyakorlati haszna

Az e-kárbejelentő lehetővé teszi a gépjárműbalesetek digitális bejelentését, akár már a helyszínről is.

Horváth Éva
2020. 04. 13. 13:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ingyenes parkolás, a szép idő és a járvány szempontjából is biztonságosabb autózás miatt manapság sem ritka, hogy a nap egyes szakaszaiban és persze hétvégén, megnövekszik a gépjárműforgalom. A kijárási korlátozások miatti sietség, az amúgy is zaklatottabb sofőrök türelmetlensége, szétszórtsága a balesetek számának sajnálatos növekedését is magával hozhatja. Ám, ha már megtörténik a baj, az ahhoz kapcsolódó intézkedések során is be kell tartani a jelenlévők között az előírt, biztonsági távolságot. Ilyen esetekben járványálló megoldás lehet az e-kárbejelentő, amely lehetővé teszi a személyi sérüléssel nem járó gépjárműbalesetek digitális bejelentését, akár már a helyszínről is, tiszteletben tartva a kritikus két métert a baleset résztvevői között.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) égisze alatt valamennyi, a gépjármű felelősségbiztosítási piacon érdekelt biztosító társaság együttműködésével kifejlesztett applikáció tavaly január óta működik, s a hagyományos papíralapú „kék-sárga” baleseti kárbejelentőnek kínál alternatívát. A szolgáltatás – akár a baleset helyszínén – ingyenesen letölthető az ekar.hu oldalról, valamint az alkalmazás-boltokból, továbbá, a Mabisz adatai szerint, már több mint 270 ezer autósnak ott van a telefonján vagy más mobileszközén az E-kárbejelentő.

Az alkalmazás könnyen használható szerkesztőmodulja segítségével a felhasználók egyszerűen és jól feldolgozhatóan készíthetik el a baleseti ábrát. A baleset típusának kiválasztása, a pontos helyszín GPS-es meghatározása, továbbá a szerződéses adatok QR-kódos bevitele – amit a társaságok az új kgfb-szerződések megkötésekor például a díjigazolásokon, zöldkártyán küldtek-küldenek ki ügyfeleiknek – , mind hozzájárulnak a gyors és egyszerű adatfelvételhez.

Általános jogszabályi kötelezettség, hogy a balesetet követően mindkét félnek jelentkeznie kell a saját biztosítójánál. Erre a károkozónak 5 nap áll rendelkezésre, a károsultnak pedig 30 napja van arra, hogy a károkozó biztosítójánál a saját kárigényét bejelentse. Az alkalmazás használata ezt az általános jogszabályi kötelezettséget is leegyszerűsíti, hiszen az adatok kitöltése után, ha minden érintett fél aláírta a bejelentőt, (ami a „kék-sárgákról” gyakran lemarad), egy gombnyomással el tudják azt küldeni a helyszínről – hangsúlyozza a Mabisz Ez különösen fontos lehet a jelenlegi veszélyhelyzetben, amikor a személyes ügyintézés egyébként is jóformán ellehetetlenült. A bejelentés során a rendszer e-mailben is küld egy értesítést minden félnek, mellékelve a kitöltött pdf formátumú kárbejelentőt. Majd az érintett biztosítók ezt követően a saját belső ügymenetüknek megfelelően felveszik a kapcsolatot a bejelentőkkel.

Egy átlagos káreset bejelentése 20-25 percig tart mobilon. Amennyiben 72 órán belül nem érkezik visszajelzés a biztosítótól, haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot velük és el kell küldeni az alkalmazásban elmentett bejelentést hagyományos módon (postán vagy e-mailben).

A megjelenése óta az alkalmazás több fejlesztésen, funkcióbővítésen ment keresztül. Már olyan helyzeteket is kezelni tud, amikor a baleset egyik résztvevője külföldi biztosítóval áll szerződéses viszonyban, vagy épp nem rendelkezik érvényes biztosítással, értesíteni tudja a tulajdonost vagy üzembentartót a balesetről (például, ha az autót más vezette), megadja a becsült kárértéket, ajánl szervizt. Külön érdemes figyelembe venni, hogy az alkalmazásba időközben beépült egy CASCO-kárbejelentési funkció is.

Az e-kárbejelentő teljes funkcionalitása már nem csak mobilappon érhető el, hanem a https://ekarbejelento.hu/ weboldalon is. Az online kárbejelentő kitölthető a legtöbb desktop, laptop, mobil vagy tablet böngészővel. A weboldalon egy demo verzió is elérhető, ahol meg lehet ismerkedni a funkciókkal. Természetesen maga az applikáció továbbra is letölthető Androidra és iOS-re is. Az applikáción és a weboldalon kezdeményezett kárbejelentés a hagyományos, „kék-sárga” nyomtatvánnyal egyenértékű.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.