Milliárdokat áldoz az adóhivatal az ügyfelekre

Fejlesztéssorozatba kezdett az adóhatóság, a NAV-nál ezúttal az adófizetőkre is gondoltak.

Jakubász
2021. 02. 25. 22:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem 15 milliárd forint – egy nagyobb fejlesztési folyamat keretében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ennyit fordít 2023-ig arra, hogy kényelmesebb, modernebb, s – ahogy manapság mondani szokás – ügyfélbarát módon alakítsa át ügyintézési rendjét.

De miről is szól a több éves, több szakaszból álló fejlesztéssorozat? Mint ahogy arról a szervezet lapunkat tájékoztatta, a következő években megújulnak az ügyfeleket segítő egyes szolgáltatások és online megoldások.

A cél, hogy az adóügyek intézése kevesebb papírmunkával járjon, de az egyszerűbb is legyen, s nem csak az intézőknek, hanem az ügyfeleknek is.

A hatóság fejleszti az ügyfélkapcsolati rendszereket, a kisebb és közepes vállalkozásoknak kínált hivatali szolgáltatásokat, miközben korszerűsíti a végrehajtásokat és tesz a jobb kommunikációért is.

Tájékoztatásában a NAV egy példát is megemlített. A közelmúltban elkészült egyebek mellett az ONYA, ami nem más, mint az online nyomtatványkitöltő alkalmazás.

Nem kell majd ezentúl az ügyfélszolgálatokon várakozni?
Fotó: Bach Máté

Az ONYA arra ad lehetőséget, hogy

az ügyfelek mindenféle programok és űrlapok telepítése, letöltése nélkül az irodából vagy otthonról – esetleg a fotelből, netán a kanapén ülve – könnyebben készíthessék el bevallásaikat.

A fejlesztések egy másik csoportja ugyanakkor a hatósági munkát segít azzal, hogy gyorsítja és egyszerűsíti az ellenőrzéseket, könnyebbé teszi a szabályszegők kiszűrését.

Az adóhivatal 9,33 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósítja meg terveit, a teendők elvégzéséhez 5,25 milliárd forint intézményi forrást is felhasznál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.