Most érdemes váltani fix törlesztésű hitelre

Horváth Éva
2019. 11. 20. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő hetekben – és azután több lépcsőben 2020 január végéig – kapja meg a változó kamatozású jelzáloghiteles ügyfelek többsége a banki tájékoztató levelet arról, hogy a kamatkockázat miatt célszerű lenne fix kamatúvá alakítania szerződését. Minden olyan lakossági ügyfél érintett, akinek 2015. február 1-je, a fair banki szabályozás hatálybalépése előtt kötött változó kamatozású jelzáloghitel-szerződése van, legalább tíz év futamideje van hátra, s alapvetően rendben fizeti törlesztőrészletét. Még mintegy 106 ezer ilyen szerződés él itthon – közölte a Magyar Nemzeti Bank. A tájékoztatókat levélben, e-mailben vagy netbankon (figyelemfelhívó SMS-sel együtt) küldhetik ki a pénzügyi intézmények.

A tájékoztatóban a hitelintézetek jelzik: a kamatok esetleges jövőbeni emelkedésével a változó kamatozású lakáshiteles ügyfelek terhe rövid időn belül, akár háromhavonta is növekedhet. A fix időszakon belül azonban a pénzügyi intézmény már nem emelheti meg a kamatot, így nem nőhet az ügyfél havi anyagi terhe. Legfeljebb az ahhoz közvetlenül kapcsolódó költségeket, díjakat számíthatják fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.