Nagy István: Győzött a józan ész és a magyar érvek

Két év átmeneti időszak következik a Közös Agrárpolitikában, a jelenlegi formában vihetők tovább a nemzeti támogatások.

Magyar Nemzet
2020. 12. 23. 11:39
null
20200423 Hajdú-Bihar Megye Mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a közös agrárpolitika 2021-es és 2022-es évre vonatkozó szabályait rögzítő átmeneti rendeletet. A jogszabály lehetőséget biztosít az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások jelenlegi formában történő továbbvitelére a következő két évben, valamint az Európai Helyreállítási Alapból közvetlenül a mezőgazdaságra fordítható források 2021-től történő igénybevételére – tájékoztatta az MTI-t Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság egyéves átmeneti időszakot javasolt az új agrártámogatási szabályok alkalmazására az átállás előtt, amely nyilvánvalóan nem lett volna elegendő felkészülési idő sem a gazdálkodóknak, sem a támogatási rendszert működtető intézményrendszernek. Ez pedig óriási gondot okozott volna az európai és a magyar mezőgazdaságnak. Nagy eredmény, hogy a tagállamok egységes kiállásának köszönhetően sikerült jobb belátásra bírni az Európai Bizottságot, így két év áll rendelkezésre a 2023-ban induló új közös agrárpolitikára való felkészülésre.

Biztosabb jövő vár a gazdálkodókra a hosszabb átállási idő révén
Fotó: Mirkó István

Emellett fontos eredmény, hogy a koronavírus okozta válsághelyzet hatásainak mezőgazdasági ágazatban történő kezelésére

Magyarország számára az Európai Helyreállítási Alapban rendelkezésre álló több mint 107 milliárd forintnyi plusz forrás felhasználása már 2021-ben megkezdődhet

– tette hozzá a miniszter.

Az elmúlt bő egy év tárgyalásainak eredményeképp elfogadott rendelet garantálja a közvetlen támogatások és a vidékfejlesztési támogatások jelenlegi szabályok szerinti, kiszámítható módon történő továbbvitelét, de már az új uniós költségvetés terhére.

Kiemelt siker, hogy a tanácsi álláspontba magyar kezdeményezésre bekerült az elsősorban állattartó ágazatoknak segítséget nyújtó, magyar költségvetésből finanszírozott átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelének lehetősége.

Az Európai Bizottság meg akarta szüntetni ezt a támogatási formát, azonban a Visegrádi Négyek közös fellépésének köszönhetően sikerült elérni, hogy e támogatási forma a jelenlegi szinten legyen folytatható a 2021-es és 2022-es évben is. Ennek következtében továbbra is lehetőség lesz nemzeti forrásból támogatni a húsmarha, az anyatehén, az anyajuh, a tejelő szarvasmarha vagy éppen a dohány ágazatot – emlékeztetett az agrárminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.