Nagymértékű államadósság-csökkenéssel zárult a múlt év

A költségvetés tavaly is maradéktalanul biztosította az állami közfeladatok finanszírozásához, valamint a kormány gazdaság- és társadalompolitikai céljainak megvalósításához szükséges forrásokat. Az előzetes becslések szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya – már nyolcadik egymást követő évben – érdemben az uniós kritérium alatt alakulhatott, amelynek köszönhetően az adósságráta az elmúlt két évtized legdinamikusabb mérséklődését mutathatta – közölte csütörtökön a Pénzügyminisztérium.

Magyar Nemzet
2020. 01. 09. 14:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatéves bérmegállapodás nyomán folytatódó béremelések, a foglalkoztatottak számának emelkedése, a fogyasztás dinamikus bővülése, a gazdaságfehérítés terén meghozott kormányzati intézkedések, valamint a Gazdaságvédelmi Akcióterv már tavaly elindult elemei az év egészére nézve 5 százalék körüli növekedést eredményezhettek – ismertette csütörtökön a Pénzügyminisztérium. Ennek köszönhetően általános forgalmi adóból 603,7 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 247,2 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 466 milliárd forinttal, jövedéki adóból pedig 64,5 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint 2018-ban. Míg uniós bevételből 1468,6 milliárd forintot könyvelhetett el a büdzsé, a projektek összkiadásai 1556,8 milliárd forintot jelentettek.

2019-ben a hazai fejlesztési kiadások közül jelentős forrás jutott a Modern Városok Program és Modern Falu Program beruházásaira, a közút- és vasúthálózat modernizációjára, a vállalkozások versenyképességének erősítésére.

A tárca jelezte azt is, hogy a fenti intézkedések mellett a különféle társadalmi célok megvalósítására biztosított források emelhetők ki, különösen a Családvédelmi Akcióterv elindítása, amelynek legnépszerűbb intézkedését, a babaváró támogatást több mint 47 ezer, míg a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását több mint háromezer család vette igénybe. Emellett kibővítve folytatódott az otthonteremtési program is: a falusi CSOK eddig ötezer kistelepüléseken élő család otthonhoz jutásához járult hozzá. Tavaly a nyugellátások ismét megőrizték vásárlóerejüket, a gazdaság teljesítményének köszönhetően pedig minden korábbinál magasabb nyugdíjprémium mellett rezsiutalvány járt az időseknek. Ezen túl számos területen történt kormányzati béremelés, közülük a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők a munkájuk elismeréseként részesültek év végén egyszeri juttatásban.

Az államháztartás központi alrendszere decemberben 452,7 milliárd forintos hiánnyal zárt, az év egészére ez 1219 milliárd forintot jelentett. Ebből a központi költségvetés 1023,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 234,8 milliárd forintos deficittel zártak az elkülönített állami pénzalapok 39,6 milliárd forintos többlete mellett. A kormányzati szektor uniós módszertan szerinti egyenlege pontosan az önkormányzati alrendszer, valamint az ide sorolt egyes szervezetek gazdálkodási adatainak ismeretében, illetve a szükséges módszertani korrekciók után március végén, a KSH mutatói alapján határozható majd meg – áll a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.