Nagyot bukik a légi közlekedés a koronavíruson

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség becslése szerint csaknem harmincmilliárd dollár (kilencezermilliárd forint) kárt okozhatnak a légi közlekedésben a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások.

Magyar Nemzet
2020. 02. 23. 7:30
null
A mozgalom a szégyenérzetet erősítené a légi járatok utasai körében Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség becslése szerint csaknem harmincmilliárd dollár (kilencezermilliárd forint) kárt okozhatnak a légi közlekedésben a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások.

A montreáli székhelyű kereskedelmi szervezet tegnapi, a távirati irodához eljuttatott közleménye szerint az ázsia–óceániai régióban 27,8 milliárd dollár bevételkiesésre számít, amelynek legnagyobb részét, 13 milliárd dollárt a kínai légitársaságok szenvedhetik el.

A szövetség tavaly decemberben még 4,8 százalékos forgalomnövekedést becsült ebben a régióban, de a koronavírus miatt 13 százalékos a csökkenés, így éves szinten 8,2 százalékos visszaesés várható az utasforgalomban.

Globálisan a szervezet további 1,5 milliárd dollár kieső bevétellel kalkulál, ha a vírus nem terjed tovább, és a forgalom gyengülése csak a kínai járatokat érinti. Így a globális kár 29,3 milliárd dollár lehet, a forgalom pedig 0,6 százalékkal csökkenhet, holott tavaly év végén még 4,1 százalékos növekedést prognosztizáltak. Közölték továbbá, egyelőre korai lenne megbecsülni, hogy ilyen mértékű bevételkiesés mekkora hatással lesz az iparág jövedelmezőségére, a végső hatás nagyban függ a különböző kormányzati pénzügyi támogatásoktól is.

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint ezermilliárd dollárt (300 ezermilliárd forintot) meghaladó globális növekedési veszteséget, Amerikában és az euróövezetben pedig recessziót is okozhatna idén a koronavírus, ha terjedése világjárvánnyá szélesedne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.