Negyvenöt perc alatt Erdély szívében

Negyvenöt perc – ennyi a repülési idő Budapestről Marosvásárhelyre. A járványhelyzet miatti utazási korlátozások lejárta után egy viszonylag közeli, akár egy hétvégi kiruccanásra is remek úti cél lehet a mintegy negyven százalékban magyarlakta erdélyi város. A Wizzair légitársaság jelenleg hetente háromszor, júliustól pedig már naponta indít járatokat. 

Éberling András
A Kultúrpalota is hozzátartozik Marosvásárhely imidzséhez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelt látványosság Marosvásárhelyen a majolika díszítésű szecessziós egykori városháza – ma prefektusi hivatal –, amelyet 1907-ben adták át. Virágdíszítésű falai, cserepei hűen visszaadják a kor hangulatát. A Kultúrpalotát, a szecessziós stílusú építészet remekművét 1911 és 1913 között építették. Gazdag szobor, ólomüveg és mozaik díszítése a magyar történelem fontos alakjait jelenítik, múzeumnak, könyvtárnak és egy nyolcszáz hangverseny teremnek ad otthon, legdíszesebb tere a híres tükörterem.

A Kultúrpalota is hozzátartozik Marosvásárhely imázsához

Kihagyhatatlan a Teleki Téka, amely Magyarország első közkönyvtáraként 1802-ben nyílt meg Gróf Teleki Sámuel tudományos könyvgyűjteményének bemutatására. Érdemes elsétálni a központ közelében lévő középkori várba is.

kastélylátogatáson Telekiéknél

Marosvásárhelytől mindössze tizennyolc kilométerre található a gernyeszegi Teleki-kastély, amely ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

Szombaton és vasárnap délelőtt 11 és délután 3 óra között előzetes telefonos egyeztetés (0040723–037922) alapján tekinthető meg a kastély és a kastélypark.

A jelenlegi szabályok szerint egyszerre csak három személy léphet be a kastélyba. A hat hektárnyi kastélykertbe viszont nem szükséges az előzetes bejelentkezés.

Érdemes beiktatni a kastélytúrát: az idegenvezetők az épület történetéről, a grófi családról, annak Erdély történetében betöltött szerepéről számolnak be. A barokk stílusban 1792-ben elkészült kastély építtetői, Teleki László és Teleki József, Erdély egyik legszebb főúri házát mondhatták magukénak.

A kastélyt 1849-ben kozák katonák dúlták fel, de az ennél is nagyobb megpróbáltatások egy évszázad múlva következtek be 1944 őszén. A front átvonulása elől elköltöző kastélytulajdonosokat, Teleki Mihályt és családját, 1945 márciusában történt hazatérésük után az üres épület fogadta. Távollétükben minden mozdítható tárgyat elloptak. Az államosított épületbe a román egészségügyi minisztérium költözött be. Teleki Kálmán hosszas pereskedés után 2011-ben szerezte vissza a családi örökséget.

Napjainkban. Fotó: Marosvásárhelyi.info

Egy picivel hosszabb utat megér a Marosvásárhelytől negyvenkét kilométerre található marosvécsi Kemény-kastély is.

A visszaszolgáltatott Kemény-kastély Marosvécsen. „Az erdélyi magyar irodalom olimpusza volt”
Fotó: MTI–Mohai Balázs
Az erdélyi marosvécsi Kemény-kastély részlete
MTI Fotó: Boda L. Gergley

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.