Nem a magyar dolgozó fizetné meg a járvány árát

A legkisebb fertőzésveszélyt is el akarják kerülni a vállalatok, olykor ma még elővigyázatosságból akár túlzónak tartott intézkedésekkel is.

Nagy Kristóf
2020. 02. 29. 10:24
null
Sárvár, 2016. november 11. Dolgozók a Lenovo-Flex gyárban Sárváron 2016. november 11-én. A kínai számítógépgyártó, a Lenovo és stratégiai partnere, a Flex Hungary közös beruházásban több mint félmilliárd forintból bővült az üzem gyártókapacitása, ezzel mintegy 250 új munkahely jött létre. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon nem mutatták ki a koronavírus jelenlétét, ám a hazai munkavállalói és munkaadói képviseletek felkészülnek minden eshetőségre. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozva kiemelte: a tagszervezetek már számos vállalatnál egyeztetnek azokról az intézkedésekről, amelyekkel csökkenthető vagy akár el is kerülhető a vírus esetleges terjedése, illetve biztosítható, hogy a kínai gazdaságra gyakorolt káros hatások ne a magyar munkavállalóknál jelentkezzenek.

– A vírus globális gazdaságra gyakorolt hatása sem érezhető még Magyarországon. A legkisebb fertőzésveszélyt is el akarják kerülni a vállalatok, olykor ma még elővigyázatosságból akár túlzónak tartott intézkedésekkel is. A gazdasági oldalon ugyanakkor bizonyos ipari cégek jelezték, alapanyag-ellátási gondot okozhat a vírus távol-keleti terjedése, mivel Kínában utánpótlási gondok alakulhatnak ki. Ha az alapanyagok pótlása nem lehetséges máshonnan, az a termelés csökkenéséhez, hosszabb távon leállásához vezethet, amely ugyanakkor már kiszolgáltatott helyzetbe hozza a munkavállalókat is. Ezt szeretnénk elkerülni az egyeztetéseken – nyomatékosította Mészáros Melinda. Ezért az érintett cégekkel abban kívánnak mindenekelőtt megállapodni a szervezetek, hogy akár egy rövidebb, néhány napos vagy hosszabb távú termelési leállás esetén se maradhasson kereset nélkül a dolgozó.

– Ilyen egyezség a munkáltatóknak is érdeke, eddig jók a tapasztalataink. Nem lehet ma még látni sem a járvány méreteit, sem annak Magyarországra gyakorolt gazdasági hatásait. Ennek ellenére a Liga már most olyan megállapodásokat szeretne, amelyekkel a munkavállalóknak a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése esetén is garantálja anyagi biztonságuk megőrzését. Így elkerülhetővé válnak az esetleges félreértések és az indokolatlan feszültségkeltés – hangsúlyozta Mészáros Melinda. Hozzátette: a munkaerő­hiány miatt szinte elképzelhetetlen a legtöbb ágazatban, hogy a gyártás átmeneti visszaesése tömeges elbocsátásokat eredményezzen, mindenki próbál alkalmazkodni a helyzethez.

Lapunk kereste a munkáltatói képviseleteket is, amelyek nyitottak a munkavállalók egészségét, megélhetését érintő kérdésekben az egyeztetésekre. A munkáltatók megteszik a járvány megelőzését segítő intézkedéseket. Egyelőre nem érezhető a hazai termelésen a kínai járvány hatása, és a vállalatok minden eshetőségre felkészülnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.