Nem akárki kérdezte, miért korlátozták a kisbefektetőket

A múlt héten a Robinhood online brókercég korlátozta egyes részvények vásárlását, miután túl sokat emelkedett az árfolyamuk. Ez igen különös lépés, maga Elon Musk érdeklődött a cég egyik tulajdonosánál az okról.

Fellegi Tamás Péter
2021. 02. 02. 15:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt heti részvénypiaci őrületben, melyben kisbefektetők milliói short pozícióban lévő alapkat kényszerítettek pozícióik zárására, szinte páratlan módon korlátozni kezdték az adott részvények vásárlási lehetőségét. Miután ilyenre még nem volt példa, hisz elvileg miért ne vehetne bárki, bármilyen drágán egy részvényt, ha szeretne, az ügy nagy port kavart. Egy interjúban a világ leggazdagabb embere, Elon Musk Tesla-vezér kérdezte a Robinhood online brókercég egyik tuljadonosát, Vladimir Tenevet, hogy miért került sor a lépésre.

Többen azt gyanították, hogy a brókercég az óriási veszteséget szenvedő spekulatív alapoknak akar ezzel segíteni, hogy közülük azok, akik még tartják short pozícióikat, ne kényszerüljenek a pozíciók zárására a még magasabb árfolyamok által. Tenev tagadta ezt a vádat, és kétségtelen, hogy önmagában nem is lenne sok értelme egy ilyen lépésnek, hisz más brókercégeknél az ügyfelek ugyanúgy folytathatják a vásárlást, ugyanakkor a cég nevét megtépázza egy ilyen lépés a kisbefektetők között. A lépésre állítása szerint azért kényszerültek rá, mert a tőzsdei elszámolóház felszólította a céget, hogy fizessen még be hárommilliárd dollár alapletétet, melyet később hétszázmillióra csökkentettek.

Ha egy brókercég short pozíciókat vagy hitelre vásárlást, esetleg határidős ügyleteket engedélyez ügyfeleinek, akkor maga is kockázatot vállal ezzel, hisz előfordulhat, hogy az ügyfelek vesztesége szélsőséges ármozgás esetén nagyobb lesz, mint amit befizettek letét gyanánt. Ilyenkor a brókercégnek kell állnia az összeget az elszámolóház felé. A cégvezető nem részletezte, hogy most miből adódott a veszteség, de miután meredeken emelkedő árfolyamokról van szó, érdemben csak a shortosok kerülhettek bajba. Miután ezek most többnyire nagyobb alapok voltak, lehet, hogy a brókercéget olyan nagy veszteség fenyegette, amit nem bírt volna el, így időt akart nyerni. Végül a problémát egymilliárd dolláros tőkeemeléssel megoldották, a kereskedés újra szabadon zajlik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.