Nem mindegy, hány fok van az irodában

Magyar Nemzet
2019. 08. 12. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári időszakban gyakori vita tárgya a munkahelyeken a megfelelő irodai hőmérséklet, ráadásul a férfi és a női munkavállalók más-más hőmérsékletben érzik jól magukat, sőt kutatások szerint az, hogy hány fokra állítják be a klíma termosztátját, a dolgozók teljesítményére is hatással van.

A nők fázósabbak, míg a férfiak számára általában felüdülést jelent egy klimatizált helyiség, vagyis értelemszerűen az ennek megfelelő közeg van jótékony hatással a munkateljesítményre.

A helsinki műszaki egyetem kutatói által 2006-ban végzett vizsgálat arra mutat rá, hogy a legmagasabb termelékenység 22 Celsius-fokos hőmérsékletnél érhető el, 23-24 foktól felfelé pedig már romlik a munkavállalók eredményessége. Ezzel együtt az irodában használt klímánál nem árt szem előtt tartani néhány egészségügyi szempontot.

– A benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva ajánlott beállítani: 8-10 foknál ne legyen nagyobb a különbség azon a területen, ahova érkezünk, így van ideje a szervezetünknek akklimatizálódni – tanácsolja Nagy Sándor József, az LG Magyarország klímaüzletágának vezetője.

Optimálisnak tartja emellett, ha kerüljük a direkt légáramot, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban is könnyen megfázhatunk. Ami az irodában az üzemeltető feladata, arra otthon nekünk kell figyelnünk: a szűrőket tisztítani, cserélni kell, a készülékeket pedig ellenőrizni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.