Nem pihennek az Energiakövetek

Több kezdeményezés is indult az otthoni fizikaoktatás támogatására. Összetettebb és egyszerű, könnyed oktatási és ismeretterjesztő anyagok is elérhetők az energetika és a fizika témakörében.

2020. 04. 02. 11:30
null
A nappaliba költözött a fizika Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudatos energiahasznosításról és a környezettudatosságról is készítettek videó­kat az Energiakövetek, hogy a járvány miatt otthon maradó diákok ezekkel is színesíthessék tanulmányaikat. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2017 óta futó programjában kiválasztott tanárok, és felsőoktatásban résztvevő hallgatók a járvány előtti időkben általános és középiskolában tartottak rendhagyó tanórákat az energetikáról. A cél az, hogy látványos és interaktív módon mutassák be a diákoknak az energetikához kapcsolódó ismereteket. Most rövid, néhány perces videókban folytatják a munkájukat. A MEKH Energiakövetek YouTube-csatornáján a Tanulj élményszerűen otthon is! címkezdetű videókat érdemes keresni. Az otthon tanulók megismerhetik a villamos energia termelésének módját, vagy éppen a különböző eszközök áramfogyasztásáról is tájékozódhatnak. A videók száma folyamatosan bővül.

A nappaliba költözött a fizika
Fotó: Éberling András

A fizikaoktatást segítik a Paksi Atomerőmű Atomenergetikai Múzeumának videói is. Árpi, a fizikus minden kedden és csütörtökön 13 órakor jelentkezik a létesítmény Facebook-oldalán. Egyszerű, mégis alapos ismeretterjesztést nyújt az MVM Zrt. is szintén a közösségi oldalán, ahol az energetikai ábécé már az m betűnél tart. Minden kedden új betűhöz kapcsolódó, fizikai témájú poszttal jelentkezik a cég.

A Virtuális erőmű program (VEP) is közzétette ingyenes tananyagait az Mi6.hu/verseny oldalon. A köztársasági elnök fővédnöksége és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács védnöksége mellett működő kezdeményezés Magyarország legnagyobb, az Európai Bizottság által is díjazott zölderőműve és fenntarthatósági programja. Nem egészen egy év alatt a duplájára nőtt (336 MW-ról 627-re) a virtuális erőmű, amely így az országos villamos erőművi rangsorban a negyedik helyet foglalja el. A VEP március elején meghirdetett Korosztályokon keresztül a klímavédelemért című új iskolai programja a jelenlegi évi mintegy hatszáz, személyes szemléletformálási rendezvény helyett egy regisztráció­val ingyenesen elérhető, és az Oktatási Hivatal által jóváhagyott digitális fenntarthatósági tananyagokat és pályázatokat, versenyeket nyújt alsós, felsős és középiskolai korosztályok számára. A program webináriumos formában részt vesz a tanárok felkészítésében is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.