Nem volt fennakadás az építőiparban

Az építőipari munkavégzést a járványhelyzet végül szinte egyáltalán nem hátráltatta, az ágazat nagyrészt a korábban megkötött megállapodásokat teljesítette, ám kevés új megbízás érkezett. Koji László, az ágazati szövetség elnöke szerint fontos lenne, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv kiemelt ágazataként az építőiparban is mielőbb elérhetők legyenek a támogatások.

2020. 06. 25. 8:36
null
Nem álltak le az építkezések a veszélyhelyzetben sem Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Most már kijelenthető, hogy az építőipart nem akadályozta a járványhelyzet. Az ágazat működését nem kellett leállítani, mint sok más országban, és olyan kormányzati intézkedéseket sem hoztak, melyek különösebben hátráltatták volna a munkát – jelentette ki lapunknak Koji László. Az ­Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke megjegyezte, hogy még a határidő-hosszabbítások sem igen voltak jellemzők. Ebben néhány lakásépítési projekt jelentett kivételt, mert a sok speciális munkarész és a számos alvállalkozó miatt adódtak csúszások, ráadásul néhány hétre az import alapanyagok beszerzése is elakadt.

Hivatalos adatok egyelőre csak az első négy hónapról vannak, azok alapján a legnehezebb időszakot is kibírta az építőipar. A statisztikai hivatal szerint a koronavírus-járvány által leginkább sújtott áprilisban is alig több mint két százalékkal maradt el az ágazat ­termelése az előző év azonos időszakáétól, az első négy hónap visszaesése pedig elenyésző, 0,7 százalékos volt.

Teljesítették a megállapodásokat, de új megbízások nemigen érkeztek
Fotó: Havran Zoltán

Koji László rámutatott: az elmúlt időszakban jellemzően a tavaly megkötött szerződések alapján dolgozott az ágazat, az új megbízásoknál viszont gondot okozott a veszélyhelyzet, a szerződéskötések ugyanis lelassultak, esetenként elmaradtak. – Jelenleg 16-17 százalékkal kevesebb a cégek szerződésállománya, mint tavaly ilyenkor volt. ­Mivel már a múlt év végén némi csökkenést tapasztaltunk e téren, ez valószínűleg nem csak a járvány miatt történt így. Ez a visszaesés most már a munkák mennyiségében is jelentkezhet, ha nem érkeznek új megrendelések – jelezte Koji László, hozzátéve, hogy főleg az önkormányzati és lakossági megbízások maradtak el, az állami megrendelések, a közbeszerzések folyamatosak voltak.

Az ágazat a kormány által beharangozott támogatásokra vár, és abban bízik, hogy a rozsdaövezeti kedvezményes lakásáfa révén az év vége felé megjelenhetnek az első ilyen megbízások is. Koji László megjegyezte, a gazdaságvédelmi akcióterv kiemelt ágazatokat támogató programpontjai közül már csak az építőiparra vonatkozókat nem hirdették meg. Bíznak abban, hogy ez mielőbb megtörténik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.