Novemberben 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés

A legnagyobb súlyú járműgyártás, illetve a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása bővült.

Magyar Nemzet
2021. 01. 08. 9:10
null
Gyártósor az Opel szentgotthárdi gyárában. Meg vannak számlálva az éveik Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt év novemberében az ipari termelés volumene 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,6 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított számok alapján az előző hónaphoz képest 1,2 százalékos csökkenést lehetett mérni – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A legnagyobb súlyú járműgyártás, illetve a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek esetében is mérséklődött a termelés volumene.

A termelés az év első tizenegy hónapjában 7,0 százalékkal kisebb volt, mint 2019 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben az áprilisi mélyponthoz képest 63 százalékkal nőtt.

– Az ipari termelés novemberben a várakozásoknak megfelelően növekedett az egy évvel korábbihoz képest, az Európa-szerte tapasztalható második hullám nem okozott a tavaszihoz hasonló kiesést a termelésben, az ágazat egyelőre túl van a legnehezebb időszakon. Ez ugyanakkor csak összességében igaz, az egyes alágazatok teljesítménye eltérő módon alakult: több esetben csökkent, míg máshol – például a jelentős súlyú járműgyártásban – nőtt a termelés volumene, ami akár hosszabb távú átrendeződésekre is utalhat – kommentálta a számokat Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője. Jelezte: a decemberi adatot várhatóan nagymértékben meghatározza majd az év végi leállások hossza, míg 2021-ben a külső környezet alakulása és a vírus utáni helyreállás lehet meghatározó. – Ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy átrendeződés is megjelenik az ipari termelés összetételében a tavalyi év eseményei után. Ez elsősorban attól függ, mely cégek kerülnek ki győztesként, és melyek vesztesként a vírushelyzetből, vagyis kik lesznek azok, akik fejlesztések révén tudnak alkalmazkodni a megváltozott gazdasági környezethez – tette hozzá.

– Az ipari termelés októberben teljesen kilábalt a járvány okozta válságból, az áprilisi mélyponthoz képest 63,4 százalékkal nőtt a kibocsátás, a 2015. évi átlaghoz viszonyítva 18,8 százalékkal bővült a termelés

– nyilatkozta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Emlékeztetett: Az autógyárak termelése tavaly augusztus elejére elérte a járvány előtti szintet, az év hátralevő részében pedig kifejezetten biztató, hogy augusztusban a járműgyártás új rendelése 33, szeptemberben 10,8, rendelésállománya pedig 18,2, illetve 17,8 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet.

A szakértő szerint a következő hónapokban folytatódhat az ipar stabilizálódása, az utolsó negyedévben már éves szinten is növekedést mutathat, részben az egy évvel ezelőtti gyengébb bázis, valamint naptárhatás miatt is. Így a negyedik negyedéves GDP-hez már pozitívan, akár egy százalékponttal járulhat hozzá, számottevően mérsékelve az újabb korlátozások okozta visszaesést.

Suppan Gergely úgy számol, hogy tavaly összességében 5,5–6 százalék körül csökkenhetett az ipari termelés, idén bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt azonban érdemi, akár 14–16 százalékos növekedés is várható. Az idén áprilisában az idei alacsony bázis miatt a növekedés bőven meghaladhatja a hatvan százalékot is. Ennek megfelelően idén az ipari termelés markánsan, akár három százalékpontnál nagyobb mértékben járulhat hozzá a GDP növekedéséhez.

Eredményes a bértámogatási program

A magyar ipar nemzetközi versenyképességét és a kormány gazdaságvédelmi és munkahelyvédelmi intézkedéseinek hatásosságát mutatja, ezt bizonyítja, hogy az ipari termelés októberben és novemberben is meghaladta a koronavírus-válság előtti legmagasabb, tavalyi szintet – hangsúlyozta a legfrissebb adatokat értékelve György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hozzátette, hogy a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett bértámogatások eredményesen tompították a járvány negatív gazdasági hatásait és a beruházásösztönző támogatások hozzájárulnak ahhoz, hogy 2021-ben „kanyarban előzzünk”, ugyanis több cég is nagy volumenű beruházást tervez Magyarországon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.