Nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat

Ez az intézkedés 75 ezer hallgatót érint, akik így könnyített feltételekkel vehetik át okleveleiket.

Csókás Adrienn
2020. 04. 07. 14:57
null
Az egyetemet végzett fiatalok foglalkoztatási aránya elérte a 91,5 százalékot (képünk illusztráció) Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mentesíti a kormány a nyelvvizsga-kötelezettsége alól azokat a fiataloknak, akiknek már csak a nyelvi bizonyítvány hiányzott a diplomaszerzéshez – jelentette be tegnap Palkovics László, aki ismertette a koronavírus-mentőcsomag részleteit. Az innovációs és technológiai miniszter elmondása szerint az intézkedés 75 ezer hallgatót érint, akik így könnyített feltételekkel vehetik át okleveleiket.

A gazdaságnak szüksége lesz a diplomás munkavállalókra, ezért támogatják a távoktatás formájában zajló továbbképzéseket, átképzéseket is – folytatta – különösképp a régóta létszámproblémákkal küzdő informatikai területen. A tandíj 95 százalékát átvállalja a költségvetés az érintett munkavállalók továbbképzésében, és nulla százalékos kamatozású felnőttképzési diákhitelt is bevezetnek. Az egyetemi hallgatók számára egyszeri 500 ezer forintos szabad felhasználású, nulla százalékos hitelkonstrukciót hoztak létre.

A hiányos nyelvtudás miatt beragadó diplomák problémájával régóta küzd a magyar felsőoktatás, és e tekintetben óriási különbségek vannak az intézmények közt. Az Oktatási Hivatal legutóbbi pályakövetési adatai alapján a gazdaságtudományi diplomák több mint 45 százaléka ragadt be a Kodolányi János Egyetemen, a műszaki diplomák 39 százalékát nem tudták időben átvenni az Edutus Egyetemen, a bölcsészképzésben pedig az oklevelek egyharmada maradt gazdátlan az Eötvös József Főiskolán és a Gál Ferenc Főiskolán. A Nyíregyházi Egyetem az agrárdiplomák 41 százalékát tartotta vissza. Ezzel szemben a Műegyetemen, a Corvinuson vagy az ELTE-n szinte egyáltalán nincs gond a végzősök nyelvtudásával, a beragadó diplomák aránya szinte minden területen 5 százalék alatti, sőt némely szakon még az egy százalékot sem éri el.

Az országos helyzet javítása érdekében a kormány már 2018-ban bevezette a nyelvvizsga díjak visszatérítését. Az átlagosan 30 ezer forintos összeget azok a 35 éven aluli fiatalok kapják vissza, akik az első sikeres középfokú vagy felsőfokú vizsgájukat teszik le. A lehetőséggel eddig közel 70 ezren éltek, több mint kétmilliárd forint értékben.

Azok pedig, akik idén fejezik be egyetemi tanulmányaikat, és az utolsó pillanatra hagyták a nyelvi bizonyítvány megszerzését, a járvány miatt bizonytalan ideig egyébként sem tudnának most vizsgázni, mert az akkreditált vizsgaközpontok felfüggesztették a szóbelik és írásbelik szervezését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.