Nyílik a turizmusban az adventi kalendárium

Idén korábban kezdődik az advent: vasárnap már a várakozás első szimbolikus gyertyáján lobban fény az otthonokban, a főtereken, a templomokban, jelezve, hogy közeleg az év legszebb ünnepe. A turizmusban is lassan mindent áthat a karácsonyvárás, a téli feltöltődési lehetőségek változatos hangulata, amely számos újszerű élményt is ígér itthon az elkövetkező hónap során. Első körben a hagyományosan most induló, többhetes rendezvényekből válogattunk.

2019. 11. 29. 7:32
null
Országszerte az első gyertyák gyúlnak holnapután, mozgalmas időszak jön az utazások piacán Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell messzire menniük a főváro­siaknak, hogy átéljék a tradicionális ünnepi hangulatot az elkövetkező vasárnapokon, a Várkert Bazárban kezdődő adventi eseménysorozat a hagyományok mellett sok újdonságot is ígér. December 1. és 22. között négy különböző téma kerül a középpontba az I. kerületi Ybl Miklós téren, ahol a karácsonyi készülődés jegyében kézműves-foglalkozásokat, előadásokat, kortárs iparművészeti vásárt tartanak magyar ékszertervezők, keramikusok, grafikusok új kollekcióiból. Vasárnap délutánonként ingyenes programokra várják a családokat a mesék, a környezettudatosság, a közösség és az ünnepre hangolódás jegyében, és nem maradhat el az adventi gyertyagyújtás, az élő betlehem sem.

Valamennyi korosztályra gondoltak a szervezők: az esti szórakoztatásról hazánk kiemelkedő művészei, társulatai gondoskodnak decemberben a Várkert Bazárban. Az e hétvégi lehetőségek közül kiemelkedik egy különleges multimédiás, interaktív családi koncert, amely egyfajta játék az idővel, élőben készített animációival és a legújabb technológiával. Az Időmanó adventje című előadás igényes élőzenei koncert, miniszínház és különleges, 21. századi vizualitás eddig nem látott egyvelegének ígérkezik holnaputánra.

Télen is érdemes útra kelni, vidéken szinte mindenütt a helyi szokásokkal átitatott, hagyományos elemekkel – szabadtéri vásárral, karácsonyi ízekkel, kézműves-lehetőségekkel, szórakoztató vagy bensőséges családi kikapcsolódással – szerveznek programokat ebben az időszakban, ezekről érdemes indulás előtt tájékozódni az egyes úti célok mentén. Az elkövetkező hétvégére valamennyi nagyvárosban adventi programkört hirdettek, ezekből szemezgettünk.

Székesfehérváron a város karácsonyfája körül közlekedő mesebeli gőzös, kivilágított mézeskalácsváros, Betlehemi szép csillag című kiállítás jelzi mától a készülődést. A várakozás heteiben az ünnepi díszbe öltözött belvárosban rangos előadók szórakoztatják majd a járókelőket, a hétköznapokon pedig az Alba Regia óvodásai, kisiskolásai adnak műsort. A városháza udvarán fölépített betlehem a bibliai történetet idézi fel, míg a forraltbor-illatú vásári forgatagot képeskönyvbe illő művészeti installá­ciók színesítik. Ezen a hétvégén számos, ünnepre hangoló kézműves-lehetőség mellett városmakettet építenek mézeskalácsból a szezonnyitó rendezvényen, ahol egyebek mellett lesz interaktív hópelyhes játék, mikulásváró program és jótékonysági futás.

Ma délután kigyúlnak az ünnepi fények Szegeden is: elindulnak a fényvillamosok, a karácsonyi hetek helyszíneit pedig a Széchenyi, a Dugonics és a Dóm téren gólyalábasok felvonulása kapcsolja össze. A Tisza-parti városban számos élmény kínálkozik decemberben: tíz emelet magas óriáskerék, fényfestés, tűzzsonglőrök, szalmalabirintus, félezer négyzetméteres szabadtéri jégpálya, mesekastély, táncház és színes programok várják az ünnepekre készülődőket egészen karácsonyig. A szegedi Dugonics téren ismét fölállítják a he­lyiek kedvenc adventi fotótémáját, a hatméteres világító csodaszarvast – ennek szomszédságában ünnepi ételek, illatos forralt bor és tea kíséri a családi, baráti együttléteket.

Pécs is felvonultat: mintegy 130 programot kínál az érdeklődőknek az adventi kézműves- és mesevásár, amelyet november 29. és december 23. között rendeznek a Széchenyi téren. A szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. azt közölte az MTI-vel, hogy a holnap induló ünnepek előtti menetben koncertek, mesék, finomságok és kórusok teszik hangulatossá a pécsi belvárost. Mikulás alkalmából ugyanitt különleges találkozásban lehet része a gyerekeknek: december 5-én és 6-án a nagy szakállút Luna, a pécsi állatkert lámája is elkíséri, két nappal később pedig a tervek szerint mikulásruhába öltözött motorosok lepik el a Széchenyi teret.

Országszerte az első gyertyák gyúlnak holnapután, mozgalmas időszak jön az utazások piacán
Fotó: Kurucz Árpád

A teljesség igénye nélkül végezetül a belföldi turizmusban egész évben népszerű Eger kap említést, ahol a család minden tagjának kínált látványos, dallamos, csillogó, de meghitt ünnepi készülődés lehetőségével toldják meg az idei sikerszériát. Az Eger advent 2019 programsorozatban a barokk belváros (Dobó tér, Gárdonyi tér, Végvári vitézek tere) méltó díszletei között hamisítatlan ünnepi hangulat, koncertek, jégpálya, mesék, kézművesjátszóház, káprázatos díszkivilágítás, kreatív sütiműhely, különleges látványelemek, valamint forralt borok és a kürtőskalács fahéjillata az alapmotívum. Az egri karácsonyi vásár forgataga – hasonlóan minden más meghirdetett adventi rendezvényhez az országban – a szervezők ígérete szerint igazi gasztroörömökkel, felejthetetlen ünnepi élménykínálattal készül az év végi rohamra.

Látható a Vörsi betlehem

A Varga László megyéspüspök vasárnap délelőtti szentmiséjét követő nyitástól 2020 januárjának végéig látogatható Közép-Európa legnagyobb, több mint ötven négyzetméteres beltéri betleheme a dél-nyugat balatoni Vörs község Szent Márton-templomában. A jórészt természetes anyagokból készült, felemelő látványt nyújtó templomi építményt, amely jelentős állomása a Közép-Európán áthaladó Mária-zarándokútnak, decemberben és januárban több tízezren keresik föl. A téli iskolai szünetben családok ezrei választják úti célként a kis balatoni nádtenger mellé települt falu nevezetességét. A betlehem nyitva tartásához igazodva a vasárnapi misék után pásztorjátékban is gyönyörködhetnek a Vörsre látogatók. (G. J. A.)

Lelassulva, áhítattal

A zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínálnak az elkövetkező időszakban Budapest tematikus utcái, ahol a programok adventi kalendáriumként november 30. és december 24. között minden napra tartogatnak valamit az arra járóknak. Kiállítások, színházi előadások, jazzkoncertek, irodalmi beszélgetések és gyerekprogramok, adományozási lehetőségek, interaktív műsorok, ízletes ünnepi finomságok, továbbá környezetbarát csomagolási technikákat bemutató workshopok várják azokat, akik a karácsonyi rohanás helyett képesek ráérezni az advent igazi jelentésére. A Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a VII. kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca) évek óta futó közös, több díjjal kitüntetett programja arra ösztönözné a járókelőket, hogy lassuljanak le és töltsék stresszmentesen ezt az időszakot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.