Nyolc hónapos csúcsot ért el a BUX, optimisták a befektetők

Pénteken a kereskedés első órájában 38 800 pont fölé került a BUX index, március óta először.

Fellegi Tamás Péter
2020. 11. 20. 15:56
null
Budapest, 2017. mrcius 31. A Budapesti rtktzsde pletrsze a fvros V. kerletben, a Szabadsg tri Bank Centerben. MTVA/Bizomnyosi: Jszai Csaba *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot ksztje kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Jászai Csaba Forrás: MTI/MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az év elején még örökös csúcsot ért el a BUX 46 ezer ponton, a koronavírus-járvány elterjedésekor meredek zuhanásba kezdett, akárcsak lényegében az összes tőzsdeindex. Ezt követően magához tért a piac, de kevésbé, mint máshol, mivel az BUX kosarában több mint 65 százalékot képvisel az OTP és a Mol, két olyan szektorba tartozó vállalat, amelynek igen rosszat tesz a járványt kísérő válság. A két papír sokáig gyengélkedett, azonban a harmadik negyedéves eredmény mindkettőnél azt mutatta, hogy remekül alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, lényegében most már a válság előttihez hasonló nyereséges működésre képesek. Az eredmények hatására emelkedni kezdett a két papír, de miután sok más tőzsdei cégnél is viszonylag jók lettek az eredmények, szélesebb körű emelkedés bontakozott ki (a közepes méretű cégek teljesítményét pár napja tekintettük át).

Ugyancsak pozitív hatást gyakoroltak a hatékony vakcinákról érkező hírek, melyek alapján feltételezhető, hogy jövőre nagyrészt sikerül megszabadulni a járványtól, így a gazdaság helyreállása, sőt fellendülése gyorsabb lehet a korábban vártnál. Az eddig került szektorok részvényeit ennek megfelelően világszerte venni kezdték, ami ugyancsak segített a Molnak és az OTP-nek, ugyanakkor a válság által közvetlenül nem érintett Richtert és Telekomot is venni kezdték a befektetők, a négy nagy papír erősödése pedig a BUX meredek emelkedését okozta.

Fotó: MTI/MTVA

Az elmúlt két hétben a Mol teljesített a legjobban, nem véletlenül. Az olajipar megítélése rendkívül kedvezőtlen volt, alacsony maradt az olajár és a finomítói árrések egyaránt, miközben a járvány második hulláma miatt a várakozások is pesszimisták maradtak. Két tényező azonban megmozdította az olajárat is: egyrészt a vakcinák híre, másrészt olyan adatok láttak napvilágot, hogy Kínában már lényegében a járvány előtti szintre állt vissza az olajkereslet, tekintettel arra, hogy a hatalmas ázsiai országban hónapok óta alig észlelnek új megbetegedést, így lényegében minden korlátozás megszűnt.

Ugyancsak nagy lépés a Mol esetében, hogy igen jó eredményt ért el a fogyasztói szolgáltatások üzletág, vagyis jól halad a cég stratégiája, miszerint a jövőben diverzifikáltabb lesz a vállalat, kevésbé függ majd az olajpiactól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.