Fél Kína útra kelt, szárnyal a turizmus az országban

Egy hétig tartó munkaszünet volt Kínában, több mint 630 millió ember kelt útra. Járványnak nyoma sincs.

Fellegi Tamás Péter
2020. 10. 10. 15:56
National Day celebrations in China
epa08711433 A woman with a Chinese flag poses for photos on Badaling Great Wall amid the coronavirus pandemic during National Day in Beijing, China, 01 October 2020. China celebrates its National Day on 01 October, marking its 71st founding anniversary and the beginning of the Golden Week National Day holidays. EPA/ROMAN PILIPEY Fotó: ROMAN PILIPEY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a világ nagy részén leállt a turizmus, óriási gazdasági károkat okozva, addig a kontinensnyi méretű és lakosságú Kínában már olyan nagy az utazási kedv, mint a járvány előtt. Nem véletlenül: az országban már nyoma sincs a koronavírus-járványnak, napi néhány új megbetegedést észlelnek csak.

Az elmúlt hét különleges volt: több ünnepnap egymáshoz közeli mivolta miatt nyolc egymás utáni nap lett pihenőnap. Az úgynevezett aranyhéten minden évben sokan kelnek útra Kínában, és ez most is így volt: 637 millió ember, az ország lakosságának majdnem fele utazott, a kínai kormány becslése szerint közel 68 milliárd dollár összegű bevételt termelve a turizmusból élő iparágaknak, lehetővé téve, hogy helyreálljon az ország gazdasági növekedése, sőt immár éves szinten is növekedjen idén a gazdaság, lényegében egyedülálló módon.

Kínában már olyan nagy az utazási kedv, mint a járvány előtt
Fotó: EPA/ROMAN PILIPEY

Az egyik igen kedvelt utazási célpont épp Vuhan városában van, ahonnan az egész világot elérő járvány kiindult, viszont május óta nem jelentettek új megbetegedést a városban. A nevezetesség egy vidámpark, amely akár egy kisebb Disney World is lehetne: néhány hónapja úgy nyitották meg, hogy limitálták a napi látogatók számát.

Egy másik célpont érthető módon a nagy fal, annak is egy Pekinghez közeli, látványos szakasza, amely most tömve volt emberekkel: szinte hihetetlen látvány, mert más országokban most néhol 4-6 ember is tömegnek minősül, ezért ennél többen nem is tartózkodhatnak együtt a fertőzésveszély miatt. Ugyancsak rengetegen keresték fel a máskor sok külföldi turista által is látogatott Tiltott Várost Pekingben, ahonnan több száz éven át kormányozták az országot a császárok, és számtalan építészeti remekmű található benne.

Ami talán a legérdekesebb a kínai főváros esetében: augusztusban megszűnt a maszkviselési kötelezettség, miután 13 egymás utáni napon nem észleltek új megbetegedést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.