Nyomon követhető a boltok forgalmán a gazdaság talpra állása

Megkezdődött a gazdasági kilábalás áprilisban, ami júniusra már a boltok forgalmát is kedvező irányba terelte: a családoknál lévő vásárlóerő tavasszal hamar kihúzta a kiskereskedelmet a válságból, a nyár elején már egyértelműek voltak a bővülés jelei – összegezte a Magyar Nemzetnek az első fél év tapasztalatait a kereskedelmi szövetség főtitkára. Vámos György szerint várakozáson felüli, amilyen gyorsan túljutott a hazai kereskedelem a válságon, s további kedvező szélirányban az év végére visszaerősödhet a lakossági fogyasztás a korábbi szintekre.

2020. 08. 05. 16:11
null
A szakértők arra számítanak, idén folytatódik a gyors bővülés a kiskereskedelemben Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási eredmény, hogy az első fél év a kiskereskedelemben nem veszteséggel zárult, hanem a nyers adatok szerint szerényen ugyan, de több mint egy százalék fölötti ütemben bővült tavalyhoz képest. Ez az eredmény többről szól, mint a vásárlásokról – mondta a Magyar Nemzetnek a kedden közzétett júniusi bolti statisztikák kapcsán Vámos György. Felidézte: váratlanul érte a mélyütés a gazdaságot, a vírusválságra a lakosság fogyasztása azonnal reagált, ezért kimondottan kedvező jelenséget mutatnak a most megjelent adatok.

Maszkban és meghatározott idősávban, de a járvány jelenlétekor sem maradtak el az alapvető élelmiszerek vásárlásai
Fotó: Bach Máté

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kiemelte: az adatok összesített vizsgálatából jól látszik, hogy

a koronavírus felbukkanásakor erős alapokon érte a krízis a magyar gazdaságot,

előtte az első negyedéves növekedés az előző évek stabil piaci bővülésének megfelelően nagyon erős volt.

Gyors felkapaszkodás

A második negyedév mínuszba fordult: a bolti fogyasztásban a mélypont áprilisban volt, májusban látszódott az enyhülés, júniusra viszont már mérsékelten megkezdődött a felkapaszkodás – vezette le a főtitkár, aki szerint

a kereskedelem nagyon gyorsan kimászott a gödörből, mondhatni, júniusra túljutott a vírusválságon.

Vámos György ezzel együtt hangsúlyozta, hogy havonta az egyes áruterületeken egymástól igen eltérő különbségek mutatkoznak, például ismert, hogy a ruházati piac vagy a játék- és könyvesboltok vesztesége jelentős az idén, de összességében számukra is biztató lehet a kép.

Több árucikk üzleteiben hetekig a helyükön maradtak a bevásárlókocsik. Rendkívüli időszak múlt el a kereskedelemben
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

A szövetség főtitkára kiemelte: a boltok eredményein túl a magyar vásárlóerőt, bizonyos összefüggésben a gazdaság állapotát is tükrözi a friss eredmény, illetve alapvetően azt, hogy az év elején a gazdaságban volt annyi vásárlóerő a családoknál, ami megalapozta a lendületes felkapaszkodást.

– A kiskereskedelem eredményei a számok szintjén igazolják, hogy a magyar gazdaság kilábalása áprilist követően megindult

– mondta Vámos György.

Weblendület

Kitért arra is, hogy a statisztikákból látszik: a vírusválság hónapjaiban valóban nagyon megugrott a webáruházi költekezés, de utána visszazökkent a megszokott, egyébként sem lassú növekedési iramba, azzal párhuzamosan, hogy helyrebillent a hagyományos bolti forgalom.

A boltok és a vevők egy időre a webre költöztek, mára visszarendeződött, de minden csatornán bővül a forgalom
Fotó: 123RF

– A második fél év több mint egyszázalékos éves bővülési ütemmel folytatódik a teljes hazai értékesítésben, ahol a várakozások szerint tovább erősödik a lakossági fogyasztás. Mostanra javultak a családok, kisvállalkozások kilátásai, illetve általánosan a foglalkoztatás helyzete, miközben

az év végéig érvényes hitelmoratórium és a családtámogatások, az otthonteremtés kedvezményei továbbra is erős tartóhálót jelentenek

– összegezte a kereskedelmi szövetség főtitkára.

Napsütést hozott a június a boltokban

Kedden a Központi Statisztikai Hivatal közölte a júniusi, egyúttal az első féléves kiskereskedelmi értékesítés adatait. Eszerint az üzletek júniusban már a járványügyi korlátozások nélkül lehettek nyitva az egész országban, így a boltok forgalma a nyers adat szerint 0,8 százalékkal bővült, naptárhatástól megtisztítva lényegében nem változott az előző év azonos időszakához képest – állapította meg a hivatal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.