Okosotthon feledékenyeknek

Figyelemmel kíséri, hogy mit csinál a lakója, és folyamatosan emlékeztetőket küld neki az az okosotthon, amelynek prototípusával rangos díjat söpört be a Drukka Digitals a németországi Digital Health Challenge elnevezésű nemzetközi egészségtechnológiai versenyen.

2019. 07. 18. 11:32
null
Az idősek gondját viseli a hazai fejlesztésű alkalmazás (képünk illusztráció) Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha kitűzők, emlékeztető cédulák jelennek meg az idős ember konyhájában – „Háromperces melegítés!” vagy „Vedd le a tűzhelyről a levest!” –, akkor az alkalmi látogató is sejtheti, a ház lakója kóros feledékenységben, latin szóval demenciában szenved. Figyelmeztető jel, hogy a nagymama sütije, amelyre nosztalgiával – és a szájukban összefutó nyállal – emlékeznek a családtagok, egyszerre élvezhetetlenné válik, mert cukor helyett sót, liszt helyett – megtörtént eset! – mosóport tett a pite tésztájába. A magányosan élő idős ember, ha a rövid távú memóriája rosszul vagy egyáltalán nem működik, komoly bajba kerülhet saját lakásában is. Tűz, víz, gáz, áramütés fenyegeti, felügyeletet igényel. Csakhogy a családok atomizálódtak, az idős szülők más országban, városban, kerületben élnek, mint a családjuk. És ha van is a közelben segítség, nem ér rá folyamatosan felügyelni.

Az idősödő társadalomban éppen ez az egyik legnagyobb kihívás, erre a problémára keres informatikai megoldást a Drukka Digitals: olyan okos megoldás kidolgozását állították a középpontba, amely állandó emlékeztetőket küld az egyedül élő idős embernek azokról a feladatokról, amelyeket nem szabad elfelejtenie. Például ki kell kapcsolni a sütőt vagy bezárni a bejárati ajtót. A veszélyesnek ítélt helyeken elhelyezett bluetooth jeladók egy applikáción keresztül küldenek értesítést a beteg számára az elvégzendő feladatról, és ha nem reagál, először LED fényekkel, majd a gondozó értesítésével segítik a veszély elkerülését.

A németországi Digital Health Challenge a kontinens egyik legelismertebb szakmai versenye, ahová a legjobb szakemberek gyűltek össze, hogy előre meghatározott egészségügyi kihívásokra valós, a mindennapi életben alkalmazható innovatív, digitális megoldásokat dolgozzanak ki az iparág neves képviselőinek részvétele és értékelése mellett. A háromnapos esemény fókuszában idén a digitalizáció és az adatelemzés egészségügyre gyakorolt hatása állt. A termék és az üzleti modell bemutatását követően a Drukka Digitals által kidolgozott megoldás elnyerte kategóriájában a legjobb prototípusért járó díjat.

Az idősek gondját viseli a hazai fejlesztésű alkalmazás (képünk illusztráció)
Fotó: Havran Zoltán

– Azért a demenciával élő beteget választottuk, mert világszerte jelenleg körülbelül 50 millióan szenvednek demenciában, és minden évben körülbelül 10 millió új beteget diagnosztizálnak, azaz sokakat érint a probléma. A prototípus, amit a versenyen elkészítettünk, teljesen működőképes volt, de emellett készítenünk kellett egy üzleti tervet is, amely három különböző csomagot foglalt magába: basic, intermediate és pro, amelyek egyre több és több funkcióval bírtak, hogy a beteg állapotának rosszabbodásával a rendszert lehetséges legyen ehhez igazítani – közölte lapunkkkal Molnár Noémi, a Drukka Digitals projektmenedzsere.

A cég nemcsak fejlesztéseket végez, hanem részt vesz a startup-ökoszisztéma képzésében is. A Drukka Start­up Academy kezdeményezés célja, hogy tapasztalt startupvezetők, befektetők, szakemberek segítségével felkészítsen saját startup alapítására és vezetésére. A képzéseket ajánlják korai fázisban lévő startupcsapatoknak, startupvezetői karrier iránt érdeklődőknek, illetve vállalaton belül innovációs tevékenységet végző szakembereknek is. A képzéseket a Drukka szakemberei, startupvezetői és szakmai partnerei vezetik, akik nap mint nap startupokat építenek. A képzések célja, hogy azonnal használható módszereket adjanak át.

Nem elméletet tanítanak, hanem életszagú feladatokon keresztül ismertetik a start­upépítés művészetét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.