Olcsóbb lesz májustól a hazai termesztésű zöldség

Egyre nagyobb arányban jelennek meg a hazai zöldségek a standokon, üzletekben, a következő hetekben pedig normalizálódhatnak az átlagosnál hónapok óta magasabb árak. Egyes zöldségfélék termőterülete csökkent idén a munkaerőhiány miatt, de ez nem befolyásolja a hazai ellátást.

Nagy Kristóf
2019. 04. 25. 5:45
null
Heteken belül ismét megjelenik a magyar burgonya, a hazai káposzta már kapható, és közeledik a sárgarépa szezonja Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő hetekben egyre inkább felváltják, kiszorítják az importot a hazai termesztésű zöldségfélék – mondta a Magyar Nemzetnek Ledó Ferenc.

A Fruit­Veb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kérdésünkre felidézte: tavaly egész Európát aszály sújtotta, ezért a piacon most még nagy számban jelen lévő, bizonyos betárolt zöldségfélék ára magas, ugyanakkor a friss termés megjelenésével – várhatóan május közepén – normalizálódnak a fogyasztói árak.

Heteken belül ismét megjelenik a magyar burgonya, a hazai káposzta már kapható, és közeledik a sárgarépa szezonja
Fotó: Havran Zoltán

A szakember elmondta, a paradicsom 70-80 százaléka már magyar, a fóliás, üvegházas termés miatt ebben az időszakban szorul ki az import hazánkból.

Az importnyomás még jellemző a tv- és hegyes erős paprikánál is, de egyre kevesebb helyen kapható a Marokkóból, Spanyolországból behozott termés. Két hete elérhető a a hazai fejes káposzta és a kínai kel, a hónapos retek, az uborkafélék, valamint az év szinte egészében kapható zöldhagyma.

Ledó Ferenc felidézte, a hazai burgonya elfogyott, már csak külföldi krumplit találhatnak a vevők, ugyanakkor ez az időszak csak átmeneti. A következő két-három hétben jelenik meg az újburgonya a piacon, nagy mennyiségben pedig májustól, júniustól érhető el ismét az itthon termesztett krumpli.

Szintén a következő hetekben találkozhatnak a fogyasztók az új sárgarépával. A hazai gyökérzöldségek, hagyma- és káposztafélék megjelenésével nagyobb mértékben csökkenhetnek az árak is.

A FruitVeb elnöke arról is beszélt, hogy az aszály nem érinti jelentősen a szabadföldi zöldségféléket, mivel ezen kertészetekben a területek mintegy 80-85 százaléka öntözhető.

Ez nem azt jelenti, hogy az aszály ne éreztetné hatását, ugyanis a természetes vízutánpótlás kedvezőbb, és az öntözővízzel ellentétben ingyen van. Ledó Ferenc a munkaerőhiányt nevezte súlyosabb problémának, elsősorban a kézimunka-igényű ágazatokban.

A hagymafélék és a gyökérzöldségek tárolása is gond, mivel nincs megfelelő tárolókapacitás. Arra viszont nem számítanak a termelők, hogy ­emiatt rövidebb szezonnal vagy kisebb hazai ellátottsággal szembesülnek a fogyasztók.

Emlékeztetett: a szabadföldi paprika, paradicsom és kígyóuborka termesztése csökken, ám ezeket elsősorban a konzerv- és mélyhűtőipar dolgozza fel, a friss termények szinte mind fóliában, üvegházban teremnek. A vetési munkák a csemegekukoricával és a dinnyefélékkel folytatódnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.