Olyasmi zajlik, amit szakértők elképzelhetetlennek tartottak

Teljes átrendeződés bontakozik ki az ingatlanpiacon a koronavírus-járvány, illetve a több mint két hónapja tartó bezártság következtében. Az érdeklődések az olcsóbb, de nagyobb ingatlanok felé fordultak, a belvárosi részek helyett pedig a szellősebb, kertes házas övezetek élveznek előnyt.

2020. 05. 13. 11:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megindult a kereslet átrendeződése az olcsóbb és nagyobb ingatlanokra. Az Ingatlan.com elemzése szerint Budapesten a 30 millió forintnál kevesebbért kínált lakások aránya 2020 májusára 24 százalékra nőtt a tavalyi 18 százalékról. – Az eladó lakások kínálati négyzetméterárai országos szinten érdemben nem változtak a járvány előtti, februári szinthez viszonyítva. Ez azt jelzi, hogy az eladók nincsenek lépéskényszerben, azaz egyelőre kivárnak. A budapesti kínálatban azonban egyre nagyobb arányt képviselnek az olcsóbb lakások – fejtette ki Balogh László, a hirdetési portál vezető gazdasági szakértője.

A megyeszékhelyeken is megfigyelhető az olcsóbb lakások térnyerése, noha egyelőre kisebb mértékben. Balogh László szerint elindulhat az eladók harca a vevőkért, mivel összességében az olcsóbb ingatlanok súlya nőtt a kínálatban, a vásárlók viszont már nem szeretnének annyit költeni, mint korábban. A szintén kirajzolódó nagyobb lakások iránti fokozottabb keresletet a szakértő a karanténhatással magyarázta, sokan ugyanis a két hónapja tartó bezártság miatt a meglévő otthonuknál nagyobb ingatlant szeretnének.

A GDN Ingatlanhálózat egyenesen azt írta elemzésében, hogy néhány hét alatt teljesen átrendeződött az ingatlanpiac, olyan folyamatokat lehet megfigyelni, amit korábban elképzelhetetlennek tartottak a szakemberek. Gadanecz Zoltán, a hálózat tulajdonosa szerint az ingatlanárak máris csökkenni kezdtek, a lakást keresők pedig jellemzően egészen más helyszíneket részesítenek előnyben, mint korábban.

– A koronavírus miatt inkább a nyaralóövezetekben, kertes, ritkábban lakott területeken nézelődnek az emberek, különösen a kisgyermekes családok. A korábban felkapottnak számító belvárosi kerületekben drasztikus a kereslet visszaesése. A hétvégi házaknak évtizedekkel ezelőtt hatalmas szerep jutott a magyar társadalomban, de ez kikopott, most pedig kezd újra visszajönni. Aki városban él, a szabadnapjain szeretne kimozdulni a betondzsungelből, és a körülmények miatt erre most a hétvégi házak adják a legjobb lehetőséget – fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy sok vidéki településen, a Balaton partján, Gödöllőn és környékén vagy épp a Velencei-tónál egyáltalán nincs olyan drámai áresés, mint a sűrűn lakott fővárosi kerületekben. Nem emelkednek az ingatlanárak ezekben a régiókban sem, de zuhanás egyáltalán nem tapasztalható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.