Összejön az űrugrás, két cég is utaztat majd a világűr határára

A SpaceX és a Blue Origin után most a harmadik magánűrcég, a Virgin Galactic is nagy lépést tett: két pilótával végrehajtotta a világűr határát súroló repülést. Rövidesen indulhatnak a fizető utasok.

Fellegi Tamás Péter
2021. 05. 26. 14:11
virgin galactic
NEW YORK, NY - OCTOBER 28:  Sir Richard Branson, Founder of Virgin Galactic, gives the thumbs up after ringing a ceremonial bell on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) to promote the first day of trading of Virgin Galactic Holdings shares on October 28, 2019 in New York City. Virgin Galactic Holdings became the first space-tourism company to go public as it began trading on Monday with a market value of about $1 billion. Drew Angerer/Getty Images/AFP (Photo by Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Europress/AFP/Drew Angerer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben úgy tűnt, hogy a Virgin Galactic lemarad a két másik cég mögött, miután késésben volt a kísérleti utazásokkal, és aggasztónak tűnt, hogy a fő tulajdonos, Richard Branson eladott a részvényeiből. Most azonban hirtelen változott a helyzet: sor került egy sikeres tesztrepülésre, mégpedig két pilótával. A Unity nevű jármű 89 kilométeres magasságig jutott, mielőtt visszatért a földre. A világűr határa nagyjából száz kilométer magasságban húzódik, de ez nincs pontosan meghatározva, csak egy körülbelüli szám. A lényeg, hogy a Föld görbülete jól látszik és fekete az ég, vagyis a környező világűr, mivel a légkörből itt már alig van valami: ebben a magasságban a tengerszinten mért légnyomás egymilliomod része észlelhető.

A járművet egy speciális, erre a célra épített repülőgép vitte fel 13 kilométer magasságig, ott indította be rakétahajtóműveit, a hangsebesség háromszorosára gyorsult, így hamar elérte a világűr határát. A kísérleti út a korábbiakkal szemben teljes sikerrel járt, így jöhet a következő próba, amelynek során a két pilóta mellett még négy utas is lesz, ezzel szimulálva a leendő kereskedelmi utazásokat, ahol hat fizető űrturista vesz majd részt az utakon. A harmadik és egyben utolsó kísérleti úton már maga Richard Branson is tervezi a részvételt, majd jöhetnek a fizető utasok, akikből nincs hiány: eddig hatszáz jelentkező van, ha repülhetnek, végre megindul a bevétel termelése is a társaságnál.

Richard Branson a Virgin Galactic részvényein tőzsdei bevezetésekor. Mégis összejön neki a nagy álom, az űrturizmus megvalósítása
Fotó: Europress/AFP/Drew Angerer

Az első jól fizető küldetés az olasz légierőé lesz, ugyanis ők vásároltak meg néhány helyet annak érdekében, hogy szakértőik tanulmányozhassák a gravitáció változásait és ennek hatásait a repülés során. Ha a következő két kísérleti út is sikeres, és az amerikai repülési hatóság, az FAA kiértékeli az adatokat, majd ezek alapján kiadja az engedélyt, indulhatnak a rendszeres utak. A tesztrepülés az Új-Mexikó állam területén található sivatag fölött zajlott, a tervek szerint a kereskedelmi utakat is itt hajtják majd végre, hisz itt nincs lakott terület, a repülés zaja sem zavar senkit.

Szemben a hagyományos űrutazással, itt azonban szó sincs a Föld megkerüléséről, csak egyszerűen felszállnak kilencven kilométer magasra, majd onnan visszatérnek. Később persze nem kizárt, hogy hosszabb utakra is sor kerülhet ezt a magasságot érintve, adott esetben lerövidítve a távoli célpontok közti utazást is. Így most igazi űrturizmusról van szó, ahol az utazás egyetlen célja a lehető legmagasabbra jutni, és onnan a világűrt, illetve Földünket megtekinteni. Richard Branson volt az első. aki ezt az elképzelést felvetette több mint tíz évvel ezelőtt, azóta azonban konkurensei, Elon Musk és Jeff Bezos belehúztak, így lassan kialakul majd az utasokért folyó verseny.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.